Aktywne Wpisy

prof-tomasz-trapez +257
Jeden plusik i kupuję rtx 5090, bo mi brakuje klatek do 4K ultra 144 fps w piekłonurkach. Jak będzie 390 plusików to robię #rozdajo mojej rtx 3090, ale musicie ogarnąć pudełko do transportu. Rozdajo spośród pulsujących i komentujących.
Nie dla przegrywów i faszystów.
#gry #helldivers2 #komputery
Nie dla przegrywów i faszystów.
#gry #helldivers2 #komputery

źródło: 083F68EA-9A3C-469B-BA7F-9A1CF3D07B75
Pobierz
Gmeras +1113
Byłem, zobaczyłem, powspominałem wiele. Przyniosłem jej stare okulary z domu (bo nowe zgubili w pierwszym szpitalu) i założyłem na twarz, zawsze chodziła w okularach. Wymalowana jak nigdy, makijaż dodał jej co najmniej dziesięć lat. Złapałem ją za złożone dłonie – nie były już ciepłe jak zawsze, tylko lodowate z wiadomych względów. Ale na twarzy miała w końcu spokój. To było nasze ostatnie fizyczne spotkanie. Jutro pożegnanie ostateczne – bez kontaktu wzrokowego ani

źródło: temp_file7961992155892953260
Pobierz
#mtb #rower
źródło: 20250320_144818
Pobierzźródło: 20250320_183952
Pobierzźródło: Firefox_Screenshot_2025-03-20T17-57-45.638Z
Pobierz@cochese:
Ja tak cisnąłem też prawie 180 godzinami a potem się okazało że mam nadciśnienie, dostałem beta-blokery i teraz 150 bpm to maksimum. Co ciekawe osiągi się nie zmieniły mimo niższego tętna tak długo jak nie przestałem jeździć w związku z narodzinami dziecka.
@smk666: Ale to nadciśnienie wychodziło też przy tętnie spoczynkowym, czy tylko podczas wysiłku?
@cochese:
Nie no, w spoczynku bo inaczej nigdy nie mierzyłem. Dali leki i tętno spoczynkowe spadło mi z ~75-85 do ~55-65 a podczas wysiłku 155 to chwilowe maksimum, mimo że wcześniej podczas jazdy miałem chwilami nawet ponad 180 jak się przyłożyłem. Miałem taką stałą trasę z Gdańska do Pruszcza Gdańskiego i z powrotem, równo 20 kilometrów z długim
@Sarg:
Niekoniecznie musisz mieć nadciśnienie ale zawsze warto od czasu do czasu sobie zbadać, jak nie masz ciśnieniomierza to na pewno ktoś ze starszej rodziny ma. Wysokie tętno to raczej brak kondycji a jego spadek to u mnie efekt działania leków ale sam puls nie oznacza nadciśnienia. Bardziej chciałem tym powiedzieć, że te strefy to taki pic na
Równie dobrze możesz mieć przekrwione od wiatru. Jak się obawiasz to mierz sobie przez jakiś czas rano i porównaj z tabelką, ciśnieniomierz (koniecznie z rękawem na ramię, bo nadgarstkowe to porażka) można kupić na allegro już za 60 zł. Istotne jest mierzenie samemu w domu w spoczynku po odsiedzeniu kilku minut, bo często w przychodni ludziom skacze (syndrom białego fartucha) i potem diagnozują nadciśnienie komuś, kto go nie ma.
źródło: cisnienie-wykres
Pobierz