Wpis z mikrobloga

Prawie półtorej godziny w "treszholdzie", nie wiedziałem że potrafię takie rzeczy

@cochese:
Ja tak cisnąłem też prawie 180 godzinami a potem się okazało że mam nadciśnienie, dostałem beta-blokery i teraz 150 bpm to maksimum. Co ciekawe osiągi się nie zmieniły mimo niższego tętna tak długo jak nie przestałem jeździć w związku z narodzinami dziecka.
  • Odpowiedz
Ale to nadciśnienie wychodziło też przy tętnie spoczynkowym, czy tylko podczas wysiłku?

@cochese:
Nie no, w spoczynku bo inaczej nigdy nie mierzyłem. Dali leki i tętno spoczynkowe spadło mi z ~75-85 do ~55-65 a podczas wysiłku 155 to chwilowe maksimum, mimo że wcześniej podczas jazdy miałem chwilami nawet ponad 180 jak się przyłożyłem. Miałem taką stałą trasę z Gdańska do Pruszcza Gdańskiego i z powrotem, równo 20 kilometrów z długim
  • Odpowiedz
@smk666: @cochese: czyli mówicie że jak mam na rowerze średni puls 172 a maksymalny 192 (dane z ostatniej jazdy, niecałe 30 km, ale fakt że kondycji to zero w zasadzie) to mogę mieć nadciśnienie czy to po prostu kwestia braku wspomnianej kondycji? Niby spoczynkowy mam 61-76, ale wszystko mierzone zegarkiem więc pytanie czy można temu ufać.
  • Odpowiedz
to mogę mieć nadciśnienie czy to po prostu kwestia braku wspomnianej kondycji

@Sarg:
Niekoniecznie musisz mieć nadciśnienie ale zawsze warto od czasu do czasu sobie zbadać, jak nie masz ciśnieniomierza to na pewno ktoś ze starszej rodziny ma. Wysokie tętno to raczej brak kondycji a jego spadek to u mnie efekt działania leków ale sam puls nie oznacza nadciśnienia. Bardziej chciałem tym powiedzieć, że te strefy to taki pic na
  • Odpowiedz
@Sarg kwestia inwidualna. Jeżdżę dość sporo względem zwykłego popychacza korbą, a takie 170+/- to mogę i z kilku godzin utrzymać. Maksymalne zaś kreci się w okolicach 202-204, gdzie korzystając z tych śmiesznych wzorów na maksymalne hr nic się nie zgadza. Od kilku lat oddaje krew, morfologia zawsze perfekt, ciśnie też ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Sarg:
Równie dobrze możesz mieć przekrwione od wiatru. Jak się obawiasz to mierz sobie przez jakiś czas rano i porównaj z tabelką, ciśnieniomierz (koniecznie z rękawem na ramię, bo nadgarstkowe to porażka) można kupić na allegro już za 60 zł. Istotne jest mierzenie samemu w domu w spoczynku po odsiedzeniu kilku minut, bo często w przychodni ludziom skacze (syndrom białego fartucha) i potem diagnozują nadciśnienie komuś, kto go nie ma.
smk666 - @Sarg: 
Równie dobrze możesz mieć przekrwione od wiatru. Jak się obawiasz to...

źródło: cisnienie-wykres

Pobierz
  • Odpowiedz