Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.

Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że ciężko że się nie da ale wycieczka co roku musi być all inkuziw auto też za 80 koła żeby somsiad widział. A co zastaw się a postaw się

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

c-----o poprowadziłem swoje życie, szereg błędnych decyzji, brak odwagi wynikające z problemów psychicznych i wychowania w przeświadczeniu że do niczego się nie nadaje, to skutecznie zabija ambicje w człowieku i wiarę w siebie

mimo że w szkole byłem dobry z przedmiotów ścisłych i głodny wiedzy to brak wsparcia w domu a wręcz wgniatanie w ziemię i brak wzorca sprawiło że jestem przypadkiem osoby z tzw. wyuczoną bezradnością, do tego brak zwykłego szczęscia
  • Odpowiedz
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.

Da się? Da się. Prosta matematyka.

@blackghost: Zacząłem się rozpisywać ale w sumie streszczę: matematyka prosta. A nawet prostacka, bo założenia z gruntu
  • Odpowiedz
@Escalade też to wiem, bo potrafię dobrze liczyć :) najpierw 5 lat spłacali połowę tego co ci sami ze złotówkowym, a jak podroslo do złotówkowych to wielkie larum. Jednak mają dodatkowo szczęście, że banki były jeszcze głupsze, bo umowy były słabo spisane i większość dostanie w sądzie wręcz odszkodowanie… tacy to mądrzy, na fuksie tanie mieszkania, później łatwo dostawali kredyty, a na koniec będzie zwrotka, i będą nam wygadywać
  • Odpowiedz
Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

@blackghost: Byłem z borderką kończąc jak wszyscy frajerzy od borderek. W działkę i dom władowałem 200k. Wszystko poszło sie j---ć. Jej matka spaliła pół pokoju po pijaku. Po rozstaniu w ramach sprawiedliwości miejscowe białoryzerzyki r-----------y mi nogi i 2 lata uczyłem sie chodzić. Ojca pozwano u lubienie dzieci zbyt mocno, matka dostała 3 zawał a brat shizofrenik nabrał 26
  • Odpowiedz
ednak mają dodatkowo szczęście, że banki były jeszcze głupsze, bo umowy były słabo spisane

@Cygan_Wojtus: Nie szczęście, tylko banki były pazerne bardziej niż zwykle i po prostu wymuszały nielegalne zapisy w umowie. Tak, utrudnianie podpisania umowy nie we frankach tak jak to robiły banki można moim zdaniem nazywać wymuszeniem.
A że prywatne osoby chociaż raz kopnęły w dupę banksterów na większe pieniądze? Bardzo dobrze. Te pijawki żerują na każdym potknięciu
  • Odpowiedz
Czterdziestolatek? To znaczy że zaczynałeś pracę około 2005 roku. Gdzie Ty miałeś od początku 6k na rękę, to było wtedy powyżej średniej krajowej. Zejdź na ziemię i nie w------j ludzi.
  • Odpowiedz
Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

@blackghost:
to samo co ty, tylko ze im rodzice nie dali domku za
@blackghost +1
Moi rodzice dali mi działkę i postawili dom w stanie deweloperskim abym nie musiał brać kredytu na budowę czy wykończenie.

#chwalesie #nieruchomosci
  • Odpowiedz
@blackghost: 10 lat temu zarabiałem 6zl za godzinę na rękę xDD wynajmowałem pokój za 500zl i drugie 500 miałem na życie a jakiś boomer mówi mi że powinienem był odkładać 3000 miesięcznie
  • Odpowiedz
@blackghost zaczynałem pracę 15 lat temu. Kokosy na wejściu: "- dla nauczyciela stażysty: 2 039 zł" (brutto). Co kilka lat jakieś podwyżki, po niemal 15 latach w zawodzie, w 2024 roku: "nauczyciele mianowani - 4368,47 zł brutto" (dyplomowani 5100 brutto).

Nic tylko odkładać. Biorąc pod uwagę, że np. aktualnie mając te 3600 netto na sam wynajem idzie ok 1500zł, plus rachunki, paliwo, czasem trzeba też coś zjeść, a nawet się ubrać...
  • Odpowiedz
@blackghost: zarzutka ale ok. W 2015 średnia to było 3800 brutto. Także 6k netto to byłoby 8600 brutto, czyli grubo ponad 200% ówczesnej średniej. To tak jakby teraz zarabiać 14000 brutto na UOP. Oczywiście realne dla każdego w tym kraju, a na pewno na wykopie.
  • Odpowiedz
Łatwiej mówić że ciężko że się nie da ale wycieczka co roku musi być all inkuziw auto też za 80 koła żeby somsiad widział. A co zastaw się a postaw się

@blackghost: bardzo dobrze, dzięki swojej głupocie już zawsze będą od nas wynajmować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz