Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.

Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że ciężko że się nie da ale wycieczka co roku musi być all inkuziw auto też za 80 koła żeby somsiad widział. A co zastaw się a postaw się

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.

@blackghost: Człowieku. Zarabiałem 6k na łapę zaraz po studiach w IT i miałem jak pączek w maśle, w zasadzie
  • Odpowiedz

@blackghost: czyli połowę odkładasz i przez 10 lat mieszkasz w wynajmowanym lokum (najczęściej jakaś klita, bo nawet w Warszawie za tyle ciężko jest coś znaleźć większego, niż 20 metrów...) za ~2000zł. Zostaje tysiak na życie. No, logiczne, że się da :D Uwzględniając wzrost wynagrodzenia, niech będzie
  • Odpowiedz
zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam

@blackghost: jak zarabiasz od 2012 6k (od pierwszego miesiąca pierwszej pracy oczywiście), to po roku masz 72k, a po 5 latach 360k, coś źle liczę?
  • Odpowiedz
@blackghost: i bardzo dobrze. Lepiej wydać na przyjemności niż tracić na inflacji. Przynajmniej fajnie żyją i będa mieć wspomnienia, a nie odmawiać sobie wszystkiego.
  • Odpowiedz
@jakis_login Farciarz że miałeś takich starych, moim wybudowali mieszkanie "dla dzieci" czytaj "dla siebie" by mieli dzieci blisko w jakimś zad@piu bez pracy ewentualnie za najniższą i wielce zszokowani że nikt nie chciał mieszkać w nim zamiast kupić coś którymkolwiek mieście stołecznym pod wynajem a potem choćby sprzedać Z kolei oni sami dostali wybudowane mieszkanie w swojej młodości za free od swoich rodziców w miejscu w którym już zaczęli pracę t-40
  • Odpowiedz
@blackghost: Ludzie 30+ to millennialsi, a nie Z - czyli twoi rówieśnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja już powoli jestem w drugiej połowie dwudziestki i prawie dozbierałem na swój wkład własny zgodnie z twoją "prostą matematyką", ale zauważ, że nie wszyscy w Polsce robią w IT, żeby sobie od razu luzem odkładać sensowne siano co miesiąc i mają o wiele trudniej, a koszty życia są już
  • Odpowiedz