Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?

Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.

Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że ciężko że się nie da ale wycieczka co roku musi być all inkuziw auto też za 80 koła żeby somsiad widział. A co zastaw się a postaw się

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blackghost: jeżeli ktoś odkładał od 20 r.ż to stracił na podatku inflacyjnym 50-70% oszczędności i nadal traci w ekspresowym tempie, kiedyś chłop miał zapewnione miejsce do spania i jedzenie a dziś ludzie chodzą po lidlach i szukają produktów przecenionych o 50% mieszkając u mamy albo wynajmując pokój i oszczędzają, tylko nie wiadomo na co bo na mieszkanie nigdy nie zarobią, nie bez powodu połowa ludzi do 34 r.ż mieszka z
  • Odpowiedz
@blackghost masz pojęcie o świecie na podstawie tylko swoich doświadczeń. Podczas gdy Twoje pokolenie wystarczyło, że każdy zarabiał minimalną i od ręki dostawał kredyt (tacy mądrzy, a poszli na franki…), to już nasze 30+ tego nie miało. Osobiście sam kupiłem dom bez udziału żony, ale jednocześnie zdaje sobie sprawę, że większość tego nie miało, dzisiaj już sam bym nie był w stanie tego ogarnąć, bo mój dom jest wart ponad 150%
  • Odpowiedz
@blackghost: nie jestem odbiorcą twojego pytania bo mieszkanie czy działkę mam, ake gdybym nie miał, to odpowiedziałbym, że nie mam jej jeszczw w wieku 35 lat bo nie zarabiałem 10 lat temu 6 tysięcy, a nawet jakbym zarabiał to nie udałoby mi się odłożyć 3 tysięcy i jednocześnie nie nie żyć jak rumun po upadku Czauczesku albo uchodźca z Sarajewa po wojnie na bałkanach. Bo musiałbym do tego czasu jedynie
  • Odpowiedz