Aktywne Wpisy

Season6 +113
Czy ja mam złudne wrażenie czy to nie jest trochę tak, że większość osób z czatu p------i o wysokich podatkach a sama nie łapie się nad 2 próg podatkowy ? Ja wiem, że konfederacja jest niesamowitym tworem dla młodych, ale prawda jest taka, że większość z tych osób będzie w przeciętnej grupie zarobkowej żyjąc marzeniem milionerów. Takie krótkie przemyślenie.
#kanalzero
#kanalzero

zielonzielon +207
#kanalzero
- jazda z rentierami i deweloperuchami
- jazda z korporacjami
- jazda ze złodziejami co unikają płacenia podatków
- porządek z wpuszczaniem inżynierów
- jazda z rentierami i deweloperuchami
- jazda z korporacjami
- jazda ze złodziejami co unikają płacenia podatków
- porządek z wpuszczaniem inżynierów
Dla przykładu w latach 90 taka grupa to byli np. prawnicy. Notariusze potrafili zarabiać po kilkadziesiąt średnich krajowych. W moim rodzinnym mieście był jeden, teraz jest ich ośmiu. Tak działała regulacja rynku. To samo adwokaci, wierzcie lub nie ale na drzwiach gabinetu była tabliczka, kiedy szanowny pan mecenas ciebie może przyjać, stawało się w określone dni w kolejkę i czekało na swoją kolej.
Dziś lekarski gwarantuje brak dyskryminacji wiekowej, pensje rzędu 200-300 zł za godzinę (to jako takie minimum, stawki zabiegowców potrafią być kilka razy większe godzinowo). Pracę, aż do śmierci, im starszy jesteś tym większe poważanie. Ale to się zmieni, a przynajmniej już zmienia, w 20 lat liczba studentów wzrosła trzykrotnie. Za samego Pisu to jest dwukrotny wzrost. Dziś te osoby są jeszcze w większości na uczelni, ale już niedługo opuszczą mury i wejdą do szpitali. Pierwszy ich problem to będzie za mała liczba miejsc specjalizacyjnych. Rozpoczną się protesty i kwik "lobby blokuje rynek lekarski", władza się ugnie i uwolni liczbę miejsc, a przynajmniej zmusi izbę lekarsko, aby to ona to zrobiła.
W ten oto sposób za kilka lat zacznie upadać ostatnio bastion gwarantowanej wysokopłatnej pracy. Żeby było jasne, lekarze specjaliści nadal będą zarabiać dużo więcej niż typowy polak, ale w dłuższym terminie nie do utrzymania jest to, aby dermatolog wystawiający recepty w swoim gabinecie na krosty dostawał 50k. To się po prostu nie obroni. Następi napływ ludzi do takich specjalizacji tak samo jak w prawie nastapił napływ do adowkatów czy notariuszy. Medycyna to dziś prawo we wczesnych latach dwutysięcznych. Widać już schyłek eldorado.
#programista15k #medycyna #korposwiat #zarobki #pracbaza #lekarski