Wpis z mikrobloga

Hejo hejo, dawno nic nie pisałam. Pytacie co u mnie? Po pięciu latach zdecydowałam się na awans w firmie, z magazynu przeszłam do biura, jest w pytę- chciałam to tylko tak napisać dla ludzi, którzy myślą, że z kiepa magazynowego nie da się pójść wyżej- otóż da się, nawet prędzej niż ja, bo już po roku na kontrakcie proponowano mi awans tylko wtedy nie był mi na rękę, więc- chęci trzeba mieć, zacisnąć piąstki i przetrwać ten szajs agencyjny, najlepiej jak najszybciej się urwać z tej smyczy na kontrakt, a potem jak już złapiesz flow to ludzie Cię docenią :) miłego dnia cukiereczki, pojutrze zaczynam trzy tygodnie urlopu, które spędzę z niebieskim w Japonii :) #szpejuwholandii #holandia #emigracja
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szpeju: Ja bez kitu nie rozumiem dlaczego Polacy tak wstydzą rozmawiać się o pieniądzach. Albo kłamią o swoich zarobkach, albo nie chcą powiedzieć za ile i co robią jakby k---a robili coś tajemniczego. Beka
  • Odpowiedz
@szajbat: a to jest jakiś polski syndrom kompleksu, że trzeba rozmawiać o pieniądzach i jeśli się tego nie robi, to jest się zacofanym cebulakiem

Co za błąd percepcyjny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pieniądz i biznes lubi ciszę i spokój
  • Odpowiedz
@Szpeju: generalnie gratuluję, ale... u mnie w pracy też była możliwość "w każdej chwili" przejścia do biura, ale dla mnie praca 8-17 to jest po prostu jak niewolnictwo, zwłaszcza w zimie. Idziesz do pracy - ciemno. Wracasz - ciemno. Wolę swoje 2 zmiany 6-15 i 15-24. I mam czas dla siebie przed / po pracy (w zależności od zmiany). A kasę mam większą niż bym dostawał w biurze.

No i
  • Odpowiedz
@Szpeju: No i spoko, nie bede już Ciebie wypytywał jaka branża i w ogóle bo zaraz będzie wielka obraza majestatu, że ktoś zahacza o treść głównego posta. Nie bądź samolubna - daj innym też wyjść z magazynu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@wieszakhybrydowy: Przecież nie pytam kogoś o to z d--y, tylko chwaliła się że jest zajebiście to chciałem się dowiedzieć konkretów. Biznes lubi cisze,
  • Odpowiedz
  • 2
@WeeR chyba nie znasz „holenderskiej” kultury pracy- wybija moja godzina i nara, nie ma mnie i nie myślę o pracy do następnego dnia roboczego :) odkąd pracuje za granicą nie znam słowa „mobbing”. Pracuję w godzinach 6:30-14:30 więc dnia mam dużo, nie narzekam.

@nvrmnd Japonia zawsze mi się wydawała spoko miejscem do zwiedzania, ale nie do życia :d

@szajbat międzynarodowa firma logistyczna :)
  • Odpowiedz
@Szpeju no i superowo!
Ja też przeszedłem wszystkie etapy emigranta: od mieszkania po 9 w pokoju w 2007 roku, przez prace polowe, po naukę języka i wyspecjalizowanie się w produkcji żywności. Jakis czas temu poszedłem w technikę, skończyłem MBO4 i oferty sypią się lawinowo szczególnie u nas w regionie jest spory niedobór wykwalifikowanych technicznych. Pozdrawiam i życzę kolejnych kroków w karierze! ( ͡º ͜ʖ͡º)
sikamnatrzymetry - @Szpeju no i superowo!
Ja też przeszedłem wszystkie etapy emigrant...

źródło: temp_file6107948748864547069

Pobierz
  • Odpowiedz
@szajbat a ja chyba wiem, bo gdy pracowałem w pl to pierwsze pytanie ludzi, którzy nie znali nawet twojego imienia to było "hehhe mlody, a powiedz ile ty tam zarabiasz?"
A że człowiek mlody i nie zepsuty to normalnie mówił, dopiero z czasem człowiek ogarnął, że nie ma najmniejszego sensu dzielić się takimi informacjami, a szczególnie w takim kraju jak Polska.
Wypytywanie o zarobki w holandii to faux pas, więc w
  • Odpowiedz
@sikamnatrzymetry gratki, fajnie widzieć że nie którzy mają ambicje. Osobiście uważam że łatwiej coś osiągnąć tutaj w NL niż w Polsce. Mówię to patrząc po sobie żyjąc w NL i swoich rówieśmikach żyjących w PL.

@szikagobyk fakt na zzp, ale takie 2 z hakiem robię tygodniowo, jestem tu już naście lat, dużo pracy nad sobą ale warto. 3k netto na kontrakcie (na holenderskich) warunkach to żaden wyczyn uważam.
  • Odpowiedz