Wpis z mikrobloga

Uwielbiam sprzedawać na Facebook Marketplace ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie dlatego, że mogę zarobić. Ale dlatego, że zawsze mam 100% pewności kontaktu ze scamerami, którzy wysyłają mi linki / maile z różnych domen "do opłacania zamówień". Ja o czywiście udaję głupiego, wyciągam ile tylko się da ich domen / maili, zgłaszam gdzie tylko się da i w końcu, po kilkudziesięciu minutach i zbanowaniu domen, dochodzi do finalnej konfrontacji z w---w%#@ scammerem.

Zachęcam wszystkich do tej interaktywnej zabawy. Wystarczy wystawić cokolwiek na Facebook Marketplace, scammer pojawi się w przeciągu 5 minut.

Nie bądź obojętny, goń scammera!

#facebook #scam #oszukujo #oszustwo #olx #internet #heheszki
PanSalut - Uwielbiam sprzedawać na Facebook Marketplace ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie dlatego, że ...

źródło: scammers

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanSalut strach coś sprzedawać, przed chwilą wystawiłem coś na olx i nie minęły 5 minut i SMS Verify z linkiem xd usunąłem numer stamtąd. Szkoda gadać
  • Odpowiedz
  • 0
@BigSW: ja na iPhone mogę przekazać, pewnie kwestia softu (wydaje mi się, że na Androidzie też można). Nawet jeżeli nie można przekazać SMS'a, warto skopiować link i zgłosić aby domenka zleciała ze stołka.
PanSalut - @BigSW: ja na iPhone mogę przekazać, pewnie kwestia softu (wydaje mi się, ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@PanSalut faktycznie można w ten sposób, nie ogarnąłem. Mniejsza o to. Zgłosiłem przez stronke tą domenę za twoją radą.

PS w sumie to przydałoby się zbanować ten spam z biedronki który wysyłają. Jedyna normalna opcja to usunięcie konta a bez tego samej nazwy nie da się zablokować, chyba że znasz jakiś sposób ale googlowalem i przynajmniej na iOS się nie da
  • Odpowiedz
  • 0
@BigSW: no i bajka! Warto ciągnąć ich za język, pisać że mail nie doszedł - wtedy scamerzy wysyłają z innej domeny i zatapiamy dwa, a nawet trzy statki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
@CarlChryniszzswics: przykład sprzed chwili: dostałem od scamera link do strony, gdzie niby mogę uzyskać pieniądze za paczkę. Zgłosiłem ją:

1. W CERT: https://incydent.cert.pl/
2. W Google: https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/

Minęło dokładnie 9 minut od zgłoszenia i na stronce scamerów wyświetla się taki
PanSalut - @CarlChryniszzswics: przykład sprzed chwili: dostałem od scamera link do s...

źródło: e65b8a85344b083890ba841991fbae712ce38e150e4ab9de76c77bb8457075de

Pobierz
  • Odpowiedz