Wpis z mikrobloga

Stanowski to nie mój kandydat, ale dobrze że poruszył kwestię podpisów. Przecież to jest patologia w czystej postaci. Wszędzie ludzi uczulają na niepodawanie swoich danych, wszędzie RODO i weź tu zbierz 100k podpisów. To już nie te czasy gdzie na klatkach wisiały listy lokatorów, a w książce telefonicznej miałeś imię, nazwisko i adres abonenta i każdy miał to gdzieś. Ten system jest do zmiany. Najlepiej poprzez zbieranie poparcia przez mobywatela.

#polityka #polska #wybory #rodo #kanalzero
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Halski-patrol masz racje. Ja nigdy nikomu nie podpisuje bo w sumie nie mam 100% pewności że te dane zostaną wykorzystane na cele PKW. W końcu każdy obywatel może zbierać podpisy dla kandydata. Kto wie czy nie ma jakichś głupich planów.
  • Odpowiedz
@Halski-patrol: po prostu takim systemem eliminuje się jakieś miernoty bez poparcia i podparcia politycznego jak stanowski. zmniejsza się ilość losowych celebrytów. Choć rzeczywiście można by już dać dodatkową możliwość zbierania elektronicznie bo jednak XXI wiek.
  • Odpowiedz
po prostu takim systemem eliminuje się jakieś miernoty bez poparcia i podparcia politycznego jak stanowski.

@niegwynebleid: nie eliminuje. PKW nie ma żadnych możliwości sprawdzić autentyczność podpisów. Żeby wystartować w wyborach trzeba mieć dostęp do bazy PESEL i kilka długopisów. Praktycznie w każdych wyborach są takie osobniki bez struktur, bez poparcia ale jakimś cudem rejestrujący kandydaturę (nawet w środku lockdownu jak pewien wanna be sarmata).
  • Odpowiedz
@Halski-patrol: Jakie „spore zaplecze polityczne” mają randomy typu Żółtek czy Tanajno?
Poza tym przed chwilą jeszcze martwiłeś się tym że to dane wrażliwe a nie że ciężko zebrać. To z czym w sumie masz problem?
  • Odpowiedz