Aktywne Wpisy

Zopyross +209
Zauważyliście, ile kobiet ma pobazgrane ręce? Myślałem, że to domena biedronek/żabek, ale byłem ostatnio pobierać krew i miła pani w recepcji przyozdobiła sobie rękę praktycznie od dłoni aż po biceps, wygląda, jakby się umazała błotem. Poszedłem dokupić Vigantol (brak witaminy D3 obniża testosteron, pamiętajcie o tym) a w okienku farmaceutka wita mnie z rękoma, jakby chodziło po nich stado mrówek, wzorek na każdym palcu i nadgarstku. Siedzieć 8h dziennie za kasą, żeby
źródło: ttz
Pobierz
czerwonykomuch +196
Prezes Starbucksa zarobił 6666x więcej niż jego średnio zarabiają jego pracownicy.
Nie dziesięć. Nie sto. Sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt sześć razy tyle.
Tak właśnie wygląda patologiczny, pożerający sam siebie w nieograniczonej pazerności system, którym jest schyłkowy kapitalizm. Młody człowiek, idący do pierwszej pracy do Starbucksa, nie ma najmniejszych szans konkurować z kapitalistami na wolnorynkowych zasadach poprzez założenie w przyszłości własnego biznesu, bo zostanie zgnieciony ogromną przewagą kapitałową klasy posiadającej. Ba, pomimo że
Nie dziesięć. Nie sto. Sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt sześć razy tyle.
Tak właśnie wygląda patologiczny, pożerający sam siebie w nieograniczonej pazerności system, którym jest schyłkowy kapitalizm. Młody człowiek, idący do pierwszej pracy do Starbucksa, nie ma najmniejszych szans konkurować z kapitalistami na wolnorynkowych zasadach poprzez założenie w przyszłości własnego biznesu, bo zostanie zgnieciony ogromną przewagą kapitałową klasy posiadającej. Ba, pomimo że
źródło: IMG_9253
Pobierz

1. TBS w waw budują się za ok 8500/m2 - stan pol klucz, bez kosztów ziemi
2. W innych miastach jak Białystok 7500/m2 - stan pol klucz, razem z garażem i komórka, bez kosztów ziemi
3. W całkiem małych miastach schodzą do ok 6000zl/m2
4. Komercyjne oferty w małych miastach - z ziemią i marża dewelopera też orbitują w okolicach 6000zl/m2 (miasto nie może być totalna umieralnia - bo nikt wtedy mieszkan tam nie kupi, więc mówimy o miejscach z jakimikolwiek perspektywami)
5. Koszty budowy w top5 średnio to 5500zl/m2, jeśli idzie o najdrozsze budynki (basen, bajery, szybkie windy, okna od podłogi do sufitu itp) to są koszty na poziomie +10.000zl/m2 - tylko kosztów budowy, bez ziemi, bez marzy dewelopera.
Wszystkie liczby do zweryfikowania za kilka minut w necie.
Czyli dla przykladu: państwo na swojej ziemi w takiej waw mogłoby na takim Wawrze stawiać osiedla w cenie ok. 300k za 50m2 mieszkanie. Jak? Po prostu zlecając budowę, tak jak zleca budowę szkoły czy drogi. Ze państwo jest nieudolne? No jest, dlatego doliczymy 20% do tego, wyjdzie 360k kosztów budowy 50m2 mieszkania, gdzie na rynku cena jest x2 i cytuje "taniej się nie da"...
Następnie takie mieszkanie trzeba wynająć za 1800zl czyli 1/200 kosztów budowy i z zebranych pieniędzy budować kolejne tego typu mieszkania.
Przypominam że dopłaty do kredytów kosztuja nawet 130.000 per "rodzina w potrzebie" - efekt to podbicie cen. Tutaj wydają 3x tyle mamy trwaly zasob komunalny i po 16 latach nominalnie spłacone (tak, odsetki, inflacja, jednak model gdzie państwo wyciąga kasę PO INWESTYCJI zamiast ja dalej wkładać to jednak ogromną roznica)
#nieruchomosci
@del855: właśnie niżej wrzuciłem oławski TBS za 12000/m2 Po drodze rozejdzie się po kieszeniach jakieś 40 000 000,00 PLN.
No to gratulacje dla olawy, przebili Warszawę o blisko 50%....
Autostradę a4 krk-kato też ktoś zatwierdził....
Gdzie jest prokuratura? Biega za mateckim....
To tylko realne przykłady kosztów budowy - duuuuzo niższe niż wyceny na rynku komercyjnym, nawet uwzględniając nieudolnosc państwa...
Dlatego ja się już dawno wyleczyłem z samorządności. Owszem, jestem za ich dużo autonomia, natomiast oko z Warszawy musi nieustannie czuwać i kontrolować, bo kontrola podstawa zaufania.
Czyli jeśli państwo wykłada kasę na TBS - to państwo trzyma nad tym piecze, organizuje konkurs na kilka modelwoych typów bloków, wybiera najlepsze, a potem jedynie co robi to zleca ich wykonanie w terenie rozpisując przetargi. Jeśli gdzieś oferty odbiegają od modelowego kosztorysu