Wpis z mikrobloga

Taki mały reminder z cenami:

1. TBS w waw budują się za ok 8500/m2 - stan pol klucz, bez kosztów ziemi
2. W innych miastach jak Białystok 7500/m2 - stan pol klucz, razem z garażem i komórka, bez kosztów ziemi
3. W całkiem małych miastach schodzą do ok 6000zl/m2
4. Komercyjne oferty w małych miastach - z ziemią i marża dewelopera też orbitują w okolicach 6000zl/m2 (miasto nie może być totalna umieralnia - bo nikt wtedy mieszkan tam nie kupi, więc mówimy o miejscach z jakimikolwiek perspektywami)
5. Koszty budowy w top5 średnio to 5500zl/m2, jeśli idzie o najdrozsze budynki (basen, bajery, szybkie windy, okna od podłogi do sufitu itp) to są koszty na poziomie +10.000zl/m2 - tylko kosztów budowy, bez ziemi, bez marzy dewelopera.

Wszystkie liczby do zweryfikowania za kilka minut w necie.

Czyli dla przykladu: państwo na swojej ziemi w takiej waw mogłoby na takim Wawrze stawiać osiedla w cenie ok. 300k za 50m2 mieszkanie. Jak? Po prostu zlecając budowę, tak jak zleca budowę szkoły czy drogi. Ze państwo jest nieudolne? No jest, dlatego doliczymy 20% do tego, wyjdzie 360k kosztów budowy 50m2 mieszkania, gdzie na rynku cena jest x2 i cytuje "taniej się nie da"...

Następnie takie mieszkanie trzeba wynająć za 1800zl czyli 1/200 kosztów budowy i z zebranych pieniędzy budować kolejne tego typu mieszkania.

Przypominam że dopłaty do kredytów kosztuja nawet 130.000 per "rodzina w potrzebie" - efekt to podbicie cen. Tutaj wydają 3x tyle mamy trwaly zasob komunalny i po 16 latach nominalnie spłacone (tak, odsetki, inflacja, jednak model gdzie państwo wyciąga kasę PO INWESTYCJI zamiast ja dalej wkładać to jednak ogromną roznica)

#nieruchomosci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

3. W całkiem małych miastach schodzą do ok 6000zl/m2

@del855: właśnie niżej wrzuciłem oławski TBS za 12000/m2 Po drodze rozejdzie się po kieszeniach jakieś 40 000 000,00 PLN.
  • Odpowiedz
@del855: Na szczęście matecki pierdzi w pasiak bo nie zdążył uciec na Węgry. No a obawiam się ze prokuratura nic by nie znalazła, ktoś ten wniosek o dofinansowanie puścił dalej i zaakceptował. Kreatywna księgowość. Dodatkowo nowa niszowa technologia budowy bo "szybciej" ale że drożej? Kto by się przejmował pieniądzem publicznym nie? Dziwna wgl sprawa bo TBS jest jakąś spółką z Kamiennej Góry, myślałem że to spółeczki danego miasta są.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Tagliacozzo

Dlatego ja się już dawno wyleczyłem z samorządności. Owszem, jestem za ich dużo autonomia, natomiast oko z Warszawy musi nieustannie czuwać i kontrolować, bo kontrola podstawa zaufania.

Czyli jeśli państwo wykłada kasę na TBS - to państwo trzyma nad tym piecze, organizuje konkurs na kilka modelwoych typów bloków, wybiera najlepsze, a potem jedynie co robi to zleca ich wykonanie w terenie rozpisując przetargi. Jeśli gdzieś oferty odbiegają od modelowego kosztorysu
  • Odpowiedz