Wpis z mikrobloga

Przenoszę sobie kredyt do tańszego banku i mam takie ciekawostki z rynku nieruchomości. Miasto powiatowe, gdzie cena za m2 skoczyła z 4,5k na 8,5k w 3 lata:
1. Po złożeniu wniosku o kredyt w poniedziałek, wczoraj (środa) miałem już odpowiedź pozytywną. Bardzo szybko biorąc pod uwagę ilość dokumentów do weryfikacji... Bank Pekao
2. Babeczka od hipotek gadatliwa opowiedziała, ze generalnie 90% jej pracy to kredyty w Warszawie i Poznaniu, Gdańsku i Wrocku..
3. W bloku budowanym koło mnie(przypominam ze 8,5k za m2), TRZY mieszkania kupione na kredyt reszta za gotówkę, większych problemów ze sprzedażą nie ma.. przypominam że to miasto POWIATOWE

#nieruchomosci #kredythipoteczny #deweloperka
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BHN_LLU:

1. nic dziwnego, bo czemu mialoby byc inaczej, jak kredyt jest drogi
2. w duzych miastach najwiekszy ruch, kto by pomyslal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. patrz 1
  • Odpowiedz
@BHN_LLU: W USA są problemy z refinansowaniem kredytów, banki odrzucają 43% wniosków bo nie wierzą w obecne wyceny nieruchomości i nie chcą zostać z gorącym kartoflem. U nas dzięki dopłatom z kieszeni podatników przez 10 lat "wylobbowaną" w PiS ceny są stabilne.
  • Odpowiedz
@BHN_LLU: 1. To chyba rekord o jakim słyszałem. 2. Male miasta wymierają albo ktoś stawia dom a nie kupuje mieszkanie. 3. W Polsce jest bardzo dużo bogatych ludzi którzy nie znają innych inwestycji. Ludzie patrząc na jakieś średnie krajowe itd myślą że Polacy są biedni, ale to bzdury po prostu jest ogromna szara strefa a statystyki nie obejmują 3 mln najlepiej zarabiających na b2b
  • Odpowiedz
@BHN_LLU: To tylko ci się tak wydaję, realnie są osoby co maja pieniądze i kupują oraz inwestują ale to nie są szaraki. Cena nie spadnie póki są chętni ja zapłacić
  • Odpowiedz
  • 0
@kozerus: z tego co robiłem wywiad to wyszło mi najlepiej w pekao 7,05 na 5 lat, dla mnie i tak lepiej bo miałem prawie 8.
Druga sprawa ze teraz będę miał raty malejące a na tym mi najbardziej zależało + skróciłem kredyt o 3 lata
  • Odpowiedz
pekao 7,05 na 5 lat

@BHN_LLU: Czy to oferta z ubezpieczem utraty pracy?

raty malejące

@BHN_LLU: Skąd taka decyzja? Czy nie lepiej było pozostać przy ratach równych i znacznie bardziej skrócić okres kredytowania? Przy tej samej racie początkowej udział kapitału byłby większy, a suma odsetek znacznie niższa.
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: nie wiem czy rekord, ale 2 bloki ode mnie jest taka cena jak napisałem, a ja kupowałem za 4,5k. Ciekawostką mojego powiatu jest największą liczba firm transportowych w Polsce licząc na powiat. Generalnie dużo drogich samochodów i bogatych ludzi. Ale takie ceny są wszędzie w okolicy
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: oferta z ubezpieczeniem straty pracy

Ale to w ratach malejących szybciej spłacam kapitał,

A całe przeniesienie kredytu dlatego że sporo nadplacam a w poprzednim banku przy nadplacie nie miałem opcji skrócenia kredytu
  • Odpowiedz
Ale to w ratach malejących szybciej spłacam kapitał,

@BHN_LLU: W przypadku, gdybyś wybrał raty równe z takim okresem, aby rata była identycznej wysokości jak pierwsza rata malejąca to właśnie raty równe zapewniłby szybszą spłatę kapitału, mniejszy koszt kredytu i znacznie wcześniejszą spłatę kredytu.

Przykład. Kredyt na kwotę 300 000 zł, z oprocentowaniem 7%. Przy ratach malejących jeśli chcesz płacić ratę 3000 zł (początkową) to okres wyniesie 240 miesięcy (20 lat). Teoretyczna
  • Odpowiedz
W USA są problemy z refinansowaniem kredytów, banki odrzucają 43% wniosków bo nie wierzą w obecne wyceny nieruchomości i nie chcą zostać z gorącym kartoflem.

@too_late_to_be_true: jak mi rzucili cenę przy refinansowaniu, to byłem w szoku. Mieszkanie na początku 2025 wycenione o 35% więcej niż jak kupowałem w 2023. Co innego że na tym samym osiedlu jest mieszkanie o podobnym metrażu i "sprzedaje się" od ponad pół roku już.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: spoko słuchaj nie wiem co się tak uparłles. Umiem liczyć i wzielem sobie takie raty jakie chciałem. Spadlo mi oprocentowanie, skróciłem okres kredytowania i teraz mając możliwość skracania kredytu przy nadplayach. Ja jestem zadowolony i nie chce mieć rat równych.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@BHN_LLU: Zupełnie się nie uparłem :) Po prostu byłem ciekawy przyczyn takiej decyzji. Dodatkowo dzielę się wiedzą z której możesz skorzystać zarówno Ty, jak i inni czytający.

Dodam, że jeśli ponownie refinansujesz kredyt w ciągu pierwszych 4 lat to otrzymasz proporcjonalny zwrot ubezpieczenia.
  • Odpowiedz