Wpis z mikrobloga

“Czy to ja to napisałem, czy AI?”

No i mamy 2025 rok. Już nie wiadomo, kto jest kim w internecie. Czytam jakiś wpis, a potem okazuje się, że… to AI go napisało. Dzisiaj mogę wam wrzucić screena z czatu z ChatGPT, gdzie poprosiłem go o stworzenie kontrowersyjnych wpisów, które wrzucałem co kilka godzin, a on zrobił to… przyzwoicie. Jeden wpis nawet trafił w gorące.

I teraz serio – czy my w ogóle jeszcze wiemy, z kim dyskutujemy? Może to już nie ludzie kształtują narrację w internecie, tylko algorytmy? Może te wielkie internetowe wojny toczy AI przeciwko AI, a my tylko się w to wciągamy jak pelikany?

Czy jeszcze mamy kontrolę nad tym, co się dzieje w sieci, czy już dawno przeszliśmy do świata, gdzie manipulacja jest tania, prosta i masowa?

💬 No i teraz pytanie: skoro ten post wygląda jak napisany przez człowieka, to jaką masz pewność, że to nie AI go wymyśliło?

#ai #boty #manipulacja #internet #sztucznainteligencja #przemysleniazdupy #dyskusja #wykop #deepfake #socialmedia #technologia #gpt
Dxtr4 - “Czy to ja to napisałem, czy AI?”

No i mamy 2025 rok. Już nie wiadomo, kto j...

źródło: IMG_7843

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dxtr4: Dodaj jeszcze do prompta jakąś prostą instrukcje w stylu:
"Wprowadź drobne powtórzenia, niejasności i sporadyczne błędy gramatyczne lub stylistyczne, które są typowe dla naturalnej mowy i pisma. Tekst ma brzmieć autentycznie, jakby pisał go człowiek, a nie idealnie dopracowany robot. Postaraj się, żeby treść była zrozumiała, ale nie idealna."
Będzie jeszcze trudniej zidentyfikować kto tworzył treść, póki co ludzie bezmyślnie kopiują z LLMa i często dość łatwo to wyłapać
  • Odpowiedz
@Dxtr4 Nie, nic nie modyfikowałam. Jak widzisz, masz już 2% niepewności, a jeśli tak dalej pójdzie, ten procent będzie tylko rósł i rósł.
  • Odpowiedz