Wpis z mikrobloga

Chcę położyć u siebie w mieszkaniu rj45 nie za miliony, ale żeby było przyszłościowo. Coś takiego będzie ok?
UTP kat.6 U/UTP 4x2x0,54 350MHz Bitner

Z tego co czytałem, to ekranowanie bez prawidłowego uziemienia może przynieść więcej szkody niż użytku. Zastanawiam się jedynie, czy warto dopłacać do CAT 6a, czy może CAT 6 starczy

#sieci #siecikomputerowe #remontujzwykopem #remont #internet #router #routery #wifi #pc #pcmasterrace #komputer #komputery #pytanie #pytaniedoeksperta #majsterkowanie #diy #technologia #mieszkanie #remont #remontmieszkania #elektryka #elektronika #rj45 #cisco
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z tego co czytałem, to ekranowanie bez prawidłowego uziemienia może przynieść więcej szkody niż użytku.

@becvvv: A to dobrze wiedzieć, ma sens. Jeszcze nie stosowałem u siebie bo i tak nigdzie nie przekraczam gigabita i mam olbrzymie metraże i sprzęty wokół domu, garaż daleko więc januszuje na kat 5

Ale dobrze niektórzy mówią że po prostu wewnątrz sieci często te powyżej 1gbita się przydaje nawet jeśli źródło internetu jest wyraźnie
  • Odpowiedz
@becvvv: kładź światłowody, są tańsze i szybsze i przyszłościowe. Skrętka jest droga i ograniczona. Puść to w peszlu ze sznurkiem to później coś jeszcze sobie wciągniesz jak będzie potrzeba
  • Odpowiedz
co za debilna rada.

@RobinSchudl: tylko igonorant może coś takiego napisac, prosta sprawa switche rj45 i wkladki rj45 10gb kosztuja majątek, srednio 200 zł wkladka, podczas gdy wkladka na optyke kosztuje już od 35 zł sztuka. switche sfp+ są zwykle tansze, nawet jak doliczysz wkladki. Zaczniesz ogarniac coś więcej niz gigabit to jebniesz karpia :)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon przy każdym telewizorze, radiu, innym urządzeniu będziesz stawiał switch z wkładką. Doskonaly pomysł.

Można też pociągnąć skrętkę do każdego pomieszczenia jak człowiek.
  • Odpowiedz
@RobinSchudl: można pomyśleć i położyć światło i skrętkę…5e do byle gowna i światłowod wyjdzie taniej niż 6tka ;)

A każdy myślący człowiek puści peszla z pilotem(sznurkiem) ze by w przyszłości nie toczyć bezsensownych dyskusji:)
Oczywiście jeżeli jest na etapie robienia podlog, w gotowym mieszkaniu/domu jest już lipa
  • Odpowiedz
@becvvv: patrząc od strony szafy rack mam patchpanel -> keystone -> przewód -> keystone -> gniazdko w ścianie. To rozwiązanie jest bardziej elastyczne niż gotowy patchpanel z gniazdami rj45 (mogę pomieszać np. cat6 z cat5 albo wsadzić jakiś customowy keystone).
  • Odpowiedz
6a wg mnie overkill

@Saeglopur: Teraz tak, ale jeśli planujesz mieszkać tam nadal za 10, 20,… lat to może się okazać jak znalazł albo nawet za słaby. Kable sieciowe …kładziesz jak elektryczne - "na zawsze". Kabel kat. 6a ma lepsze parametry w porównaniu do 6 i nawet jeśli teraz nie daje znaczącego zysku to pewnie, zanim wszystko będzie po światłowodzie, technologia transmisji po kablu miedzianym pójdzie do przodu i będzie
  • Odpowiedz