Wpis z mikrobloga

Czy Soros to naprawdę diabeł?

Wojna Idei wrzucił materiał o Sorosie – zawsze słyszałem, że to „diabeł wcielony”, ale nigdy się w to nie wgłębiałem. Po tym materiale trochę zmieniłem zdanie.

Gość przeżył wojnę i prześladowania, a potem skupił się na wspieraniu demokracji, integracji europejskiej i duszeniu w zarodku komunizmu oraz nacjonalizmu. Jego przeciwnikami są Rosjanie, Orban i cała szurlicja – więc coś musi być na rzeczy.

Zainwestował miliardy w uniwersytety i poprawę jakości życia najuboższych. A taki Musk? Poza gromadzeniem hajsu i wyzyskiwaniem ludzi niewiele zrobił, ale to Soros jest według niego „diabłem”.

Oczywiście są kontrowersje, np. wsparcie dla BLM, ale patrząc na jego wcześniejsze działania, wygląda to raczej na próbę poprawy sytuacji czarnoskórych niż jakieś ukryte spiski.

Finalnie – można się z nim nie zgadzać, ale trudno nazwać go złym człowiekiem. Raczej typowy filantrop z misją.

#soros #musk #usa #wojnaidei
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście są kontrowersje, np. wsparcie dla BLM, ale patrząc na jego wcześniejsze działania, wygląda to raczej na próbę poprawy sytuacji czarnoskórych niż jakieś ukryte spiski.

@Ptolemeusz: To jest tak jak z USAID - kasa płynie na tyle projektów, organizacji i osób, że siłą rzeczy znajdą się tam jakieś jaskrawe przejawy nadużyć. Więc jak ktoś chce zdzielić psa, to bierze najbardziej nośny kij typu "50tys. dolarów na balet gejowski w Manchesterze"
  • Odpowiedz