Aktywne Wpisy

MrGreeny +105
Jak tam ? Boli głowa po piątkowym melo ? Nawet mi was nie szkoda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
anteniarz +42
Zobaczcie. Jakaś hurtownia we Wrocławiu. Cały dzień pracowałem na nowym budynku i patrzyłem na tę hurtownię. Zobaczcie jak trzymają artykuły spożywcze na słońcu. Chyba nie powinno tak być? Mają za mały magazyn? Trzeba dzwonić na policję, sanepid? #wykopefekt

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Miały być bułki, ale ten przepis wydał mi się ciekawszy i poza tym nie trzeba było się bawić w ich krecenie. Także lenistwo wygrało, ale to dobrze, bo chleb wyszedl wysmienity - o delikatnym aromacie gryki i słodyczy dodatku miodu.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
źródło: 1000033547
Pobierzźródło: 1000033545
Pobierz@mac666: w sensie? Bo z tego co wiem to przepis na każdy chleb jest taki sam. Wygląda dobrze, smakuje pewnie jeszcze lepiej ale chciałbym poznać ten przepis czy coś tam się różni.
PS
Zajrzałem do komentarza, tak jak myślałem niczym się nie różni. Generalnie sprawa jest prosta bo już starożytni rzymianie czy grecy piekli chleb dokładnie tak samo jak my, być może nawet
Jednak użycie tego rodzaju mąki wyróżnia ten przepis, bo zwykle używa się jednak pszennej i zytniej mąki. Odkrycie na nowo chleba to oczywiście nie jest, ale starożytni też nie używali drożdży instant, tylko spontanicznej fermentacji.
@Moron: generalnie nie jest źle jak dla mnie, jak na szybki chleb. Nie wydaje się zbyt wilgotny i jest miękki i smaczny ale liczyłem, że lepiej wyrośnie.
Mam jeszcze trochę gryczanej mąki, więc powtórzę ten chleb na
Jeśli masz problemy z określeniem czy już nastąpiło "podwojenie objętości" to jest na to łatwy trick - odkrajasz kawałek ciasta zaraz po wyrobieniu i wkładasz do kieliszka, gumką recepturką
źródło: 483749515_1683107475889344_5244163504472265758_n
Pobierz