Wpis z mikrobloga

Chleb pszenno-gryczany na drożdżach suszonych.

Miały być bułki, ale ten przepis wydał mi się ciekawszy i poza tym nie trzeba było się bawić w ich krecenie. Także lenistwo wygrało, ale to dobrze, bo chleb wyszedl wysmienity - o delikatnym aromacie gryki i słodyczy dodatku miodu.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
mac666 - Chleb pszenno-gryczany na drożdżach suszonych.

Miały być bułki, ale ten prz...

źródło: 1000033547

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale ten przepis wydał mi się ciekawszy

@mac666: w sensie? Bo z tego co wiem to przepis na każdy chleb jest taki sam. Wygląda dobrze, smakuje pewnie jeszcze lepiej ale chciałbym poznać ten przepis czy coś tam się różni.
PS
Zajrzałem do komentarza, tak jak myślałem niczym się nie różni. Generalnie sprawa jest prosta bo już starożytni rzymianie czy grecy piekli chleb dokładnie tak samo jak my, być może nawet
  • Odpowiedz
  • 0
@Uuroboros: w sensie takim, że w tamtym momencie wydał mi się ciekawszy niż robienie bułek, bo czasu miał zajac podobnie, roboty mniej i zawierał mąkę gryczaną, którą akurat miałem i musze ja zużyć.
Jednak użycie tego rodzaju mąki wyróżnia ten przepis, bo zwykle używa się jednak pszennej i zytniej mąki. Odkrycie na nowo chleba to oczywiście nie jest, ale starożytni też nie używali drożdży instant, tylko spontanicznej fermentacji.
  • Odpowiedz
  • 1
wygalda na zbity wilgotny chleb, raczej niewyrośnięty

@Moron: generalnie nie jest źle jak dla mnie, jak na szybki chleb. Nie wydaje się zbyt wilgotny i jest miękki i smaczny ale liczyłem, że lepiej wyrośnie.

Mam jeszcze trochę gryczanej mąki, więc powtórzę ten chleb na
  • Odpowiedz
@mac666: nie ma co się wygłupiać z mierzeniem temperatury ciasta bo tak samo duży wpływ ma to jaką masz temperaturę w kuchni a tych parametrów nikt w przepisach nie podaje - dlatego czas wyrastania podany w przepisie powinien być tylko sugestią.

Jeśli masz problemy z określeniem czy już nastąpiło "podwojenie objętości" to jest na to łatwy trick - odkrajasz kawałek ciasta zaraz po wyrobieniu i wkładasz do kieliszka, gumką recepturką
Owlosiaty-Dzik - @mac666: nie ma co się wygłupiać z mierzeniem temperatury ciasta bo ...

źródło: 483749515_1683107475889344_5244163504472265758_n

Pobierz
  • Odpowiedz