Wpis z mikrobloga

Mam problem z przesyłką DPD z Aliexpress. Zamówiłem rzecz na Aliexpress, przesyłka dotarła do Polski. Kurier DPD miał mi dostarczyć przesyłkę 18.03.25, niestety po raz kolejny przesyłka trafiła na inny (zły) magazyn i pomylili miejscowość (ta sama ulica, ale 2 miejscowości dalej). Od kuriera dostałem telefon, że następnego dnia będzie przerzutka przesyłki na inny magazyn i inny kurier dostarczy mi przesyłkę. I pod koniec danego dnia widzę status w aplikacji DPD, że "Zwrócona do nadawcy" - co mam przez to rozumieć??? Będzie ponowna próba doręczenia czy zwracają do Chin (WTF?)? W dniu 19.03 miała być próba dostarczenia na poprawny adres, a w śledzeniu brak informacji o tym...

#aliexpress #dpd #kurier #zakupyzchin #zakupyzaliexpress #alipaczka
MisiekD - Mam problem z przesyłką DPD z Aliexpress. Zamówiłem rzecz na Aliexpress, pr...

źródło: 93ce08fe85

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: ja tak miałem z DPD i ich automatem pączkowym - otwieram skrytkę - pusta. Na infolinii się dowiedziałem, że kurier nie włożył i dał do zwrotów. Dlaczego? Nie wiadomo… kasa w plecy, bo pan Chińczyk ma, że odebrane.
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD
To przesyłka krajowa nadana w Polsce. Wraca więc do polskiego nadawcy.

A przy okazji, nie ma opcji aby pomylili miejscowości. Musiał być błąd w adresie na etykiecie.

A adres ma mieć
  • Odpowiedz
  • 0
@pcela: okej, dobrze to słyszeć w takim razie. Czyli dobrze rozumiem, że przesyłka wraca do polskiego nadawcy i po raz kolejny ją nadają raz jeszcze na poprawny adres?
W DPD po kontakcie z kurierem dostałem info, że jest pomylona miejscowość i nie przekierują tego od tak, bo musi to zmienić magazyn na inną miejscowość, a wtedy zabierze inny kurier, który jeździ w moje rejony.
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD
Ogólnie będzie ciężko. Teoretycznie potem pośrednik odeślę to do Chin
Pozostaje założyć spór, na Aliexpres i próbować im udowodnić, że nie dostałeś przesyłki. Dla nich status doręczona, to doręczona, a czy do kupującego, sprzedawcy, czy pośrednika nie ma większego znaczenia.
Ewentualnie jak się nie uda ze spodem, to pozostaje Chargeback.
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD
DPD to nie interesuje. Nadawca (czyli polski pośrednik) z----ł adres, więc musi opłacić ponowne doręczenie.
DPD po prostu zwróci przesyłkę pośrednikowi, a ten musi zabulić za zwrot.
  • Odpowiedz
@MisiekD: tego już nie zatrzymasz. Ale jak napisałeś, że to trafiło na inny magazyn po raz kolejny, to proponowałbym sprawdzić czy masz podane poprawne dane na aliexpressie.
  • Odpowiedz
  • 0
@sylwek2k
W przypadku ASS, sprzedawca nie wysyła towaru do odbiorcy, lecz do pośrednika. Pośrednik rozlicza cło i VAT, a następnie nadaje przesyłkę już jako paczkę krajową.
Formalnie więc przesyłka nadana przez sprzedawcę i odebrana przez kupującego, to dwie różne przesyłki.
  • Odpowiedz
W przypadku ASS, sprzedawca nie wysyła towaru do odbiorcy, lecz do pośrednika. Pośrednik rozlicza cło i VAT, a następnie nadaje przesyłkę już jako paczkę krajową.

@pcela:

ale to sprzedawca moze edytowac dane adresata i jednoczesnie te zmienione dane nie widoczne w adresie dostawy ktory ty widzisz (byc moze serwis ma inny wglad, ale ty jako klient widzisz adres jaki ty podales, a nie jaki podal sprzedawca).
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD
Jak się zakończyła sprawa? U mnie "kurier miał nieudaną próbę doręczenia i przekazał paczkę do najbliższego punktu pickup". Nie dostałem żadnej wiadomości i paczka wróciła sobie do polskiego pośrednika. Na aliexpress chińczyk widzi status "dostarczona" i walczę w sporze, że na pewno nie do mnie.
#aliexpress #dpd
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD
Na aliexpress ma status "delivered", a tak naprawdę dostała nr przesyłki zwrotnej i wróciła. Niestety tak działa automat na aliexpress.
Otworzyłem spór i aliexpress oczekuje od sprzedającego kolejnych dowodów, że to doszło do mnie, więc może odzyskam pieniądze.
  • Odpowiedz