Wpis z mikrobloga

Cześć. Pracuję na produkcji. Czasami, że tak powiem dorywczo korzystamy z wózka podnośnikowego na który trzeba mieć uprawnienia udt. Mało kto u nas na dziale ma uprawnienia, bo nam dano zwykłe paleciaki do przewożenia palet. Ale czasami gdy wszystkie paleciaki są zajęte używamy tego wózka podnośnikowego. Wiem, że jakby był jakiś wypadek spowodowany przeze mnie to byłaby chujnia, ale powiedzcie mi jak wyglądałaby sprawa gdy podczas korzystania z wózka przeze mnie wózek by się zepsuł? Czy zakład pracy może mnie wtedy sowicie ukarać?

#praca #pracbaza #bhp #udt
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Roksanos: zasada jest taka, że jak nie masz uprawnień i badań lekarskich to używasz na własną odpowiedzialność. Nawet jak jest ogólne przyzwolenie to zawsze mogą Ciebie oskarżyć o wszystko, chyba, że udowodnisz, że kierownictwo wiedziało i nie reagowało.

Tutaj się nie znam, ale spekuluje, że jak uszkodzisz mienie lub infrastrukturę to ubezpieczyciel pracodawcy może pójść regresem do Ciebie o zwrot naprawy szkody.
  • Odpowiedz
@Roksanos: To tak jakbyś nie używał rękawic choć jest nakaz, ale nikt się do niego nie stosuje, a Ty się przeciąłeś. Twoja jest wyłaczna wina chyba, że udowodnisz, że kierownik nie reagował lub nie dostarczył Ci ich.
  • Odpowiedz