Wpis z mikrobloga

Niska dzietność? No kto by się spodziewał, skoro:
Państwo gnębi rodziny podatkami.
Koszty życia lecą w kosmos.
Kultura pracy nie pozwala łączyć kariery z rodziną.

Potem ci sami ludzie będą płakać, że brakuje rąk do pracy, ZUS się sypie i kto im emeryturę zapłaci.

Ale nie, lepiej cisnąć narrację, że “nie stać mnie na dzieci, ale na nowego iPhone’a zawsze się znajdzie”. 🤡

#dzieci #demografia #gospodarka #polska #takaprawda
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

od tego czasu chyba się dobudowało, więc można się wprowadzić i nie martwić się, że rozkradzione

@hans211: No tak średnio, bo wtedy było za prawie darmo i z aktem notarialnym, a dzisiaj wszystko ma właściciela prywatnego który natychmiast cię dojedzie za kręcenie się po jego posesji.

Co zresztą pięknie widać po depopulacji warmińsko-mazurskiego czy Pomorza Środkowego. Gdy było za darmo to przyjechały miliony ludzi i się rozmnażali, a jak trzeba
  • Odpowiedz
@hans211: ale co ty porównujesz? w 47 była dostępna antykoncepcja na kiwnięcie palca? jeszcze nie dawno jak nie chciałeś dzieciaka szliście do kliniki i cyk brak gówniaka, teraz robisz szybką wycieczkę do czech i tak samo cyk gówniaka niema.
w 47 40 latek wracał z pola/fabryki smrodu to co miał robić? z nudów chędożył żonę i cała aarmia tamtych gówniaków to duża część niechciane wpadki
  • Odpowiedz
Na Warmii jest ziemia tania jak barszcz, ale nikt nie chce mieszkać obok poligonu, a poligony tam są co chwila.

@lavinka: Ja Warmianin, do jednostki mam rzut beretem (tutaj jest w każdym mieście prawie), taniej ziemi brak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tzn. tańsza niż na Kujawach ale nie nazwałbym 50k/ha tanim jak barszcz, po prostu jest trochę tańsza.
  • Odpowiedz
Jeszcze dorzucę jedną cegiełkę do tej budowli, dziewczyny które powinny rodzić dzisiaj, nie urodziły się 20-30 lat temu, a dlaczego się nie urodziły, bo była jedna wielka bieda, bezrobocie i emigracja, a to wszystko za sprawą fantastycznego agenta balcerowicza.
  • Odpowiedz
ile jeszcze potrwa zanim będą oddawać te mieszkania post PGR za 1 zł, żeby się tego pozbyć?

@pamareum: Nie mam pojęcia, jak dla mnie to powinno się wydarzyć już lata temu, ale widzę że powoli zaczynają wymierać mieszkańcy, a dotychczasowi się przeprowadzają do powiatowego albo do dzieci (które też ulegają ogólnokrajowej gorączce betonowej że nieruch to jednak nieruch xD)

Obserwuję z ciekawością, co jakiś czas pojawia się jakiś 100-150 letni
  • Odpowiedz
@olokynsims: a wpływy agenta Balcerowicza sięgały od Lizbony po Władywostok

@PfefferWerfer byś nie kombinował z ETF tylko skupował te włości, stał się lokalnym szlachcicem i wynajmował na doby jakby popytu lokalnego nie było (fantazja mnie poniosła)
  • Odpowiedz
@pamareum: Warmia - NAJLEPSZE MIEJSCE NA ŚWIECIE, gdzie Polska zderza się z Rosją.

Jestem synem tej ziemi i mam obowiązki wobec niej, wobec tych osadników z 1945 którzy zasiedlali pustostany i ich nie remontowali przez 80 lat, wobec tego pałacu niemieckiego rodu szlacheckiego który zamieniono w PGRowską oborę. Ja mogę się przeprowadzić, ale Warmia będzie leżeć tam gdzie leży i nie uciekniemy od tego więc dobrze by było gdyby warmińskie
PfefferWerfer - @pamareum: Warmia - NAJLEPSZE MIEJSCE NA ŚWIECIE, gdzie Polska zderza...

źródło: hq720

Pobierz
  • Odpowiedz