Wpis z mikrobloga

#elektryka #elektronika #prad
hej, jak zrobić coś takiego żeby przełącznik dwupozycyjny sterował trzema lampkami w następujący sposób: pozycja pierwsza jeden led włączony, pozycja druga wszystkie 3 lampki włączone? Byłem pewien że mam ten schemat w głowie, ale po podłączeniu okazało się, że albo świeci jeden led, albo pozostałe 2 ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz bawię się w edytorze i średnio mi to idzie
dobry_lujek - #elektryka #elektronika #prad
hej, jak zrobić coś takiego żeby przełącz...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pozycja pierwsza jeden led włączony, pozycja druga wszystkie 3 lampki włączone?

@dobry_lujek: tak, jeśli te ledy zasilasz z napięcia stałego np. 12V. Z napięciem zmiennym będzie więcej zabawy.
  • Odpowiedz
@dobry_lujek: kiepski pomysł, pierwsza żarówka będzie albo świeciła sama z pełną mocą, albo jako szeregowo połączona z zespołem pozostałych, wtedy będą świecić słabiej i nierówno. To, co @zetisdead proponuje to jedyne wyjście, nie zrobisz tego prościej.
A swoją drogą, wiem, że to symulator, ale i tak za takie rysowanie schematów powinien być tygodniowy ban na elektrodzie :)
  • Odpowiedz
  • 1
@zetisdead: rozumiem, że mogłeś się wkurzyć, ale naprawde potrzebuje tego rozwiązania do prawdziwego przypadku (oświetlenie w kamperze), a tej animacji tylko używałem do zaprojektowania zamiast bawić się z przewodami. Dzięki za rozwiązanie, ale wygląda na to, że jeszcze jestem za cienki żeby to zrobić. Dam po prostu jeden przełącznik wszystkich trzech, ewentualnie włączony jeden albo dwa, bo to już mi wyszło
  • Odpowiedz