Wpis z mikrobloga

jest rok 2025 a ludzie nadal odbierają pisma z WCR. 😂

@Ambessa: Doucz się, że pismo dwukrotnie nieodebrane uważa się za doręczone ze wszystkimi tego skutkami. Może Ci się przyda, gdy kiedyś dostaniesz pozew albo będziesz się rozwodzić... A do jednostki wojskowej mogą Cię mimo nieodebrania siłą poprzez policję doprowadzić i do tego wlepić dość wysoką grzywnę. Inna sprawa, że powoływać mogą na ćwiczenia wielokrotnie, na ćwiczenia krótko- lub długotrwałe. Maksymalny
  • Odpowiedz
@Anonek463: przy takiej ilości udostępnionej informacji nie wiem po co ktoś zaczerniał tekst. Rozumiem iż udostępnienie informacji pozostałych jednostka, kierowca itp jest świadome.
  • Odpowiedz
Powołany musiał być wcześniej w wojsku i jak widać ma przydział mobilizacyjny/złożył przysięgę. Jak zaczną wzywać obowiązkowo Zetki, które nigdy w wojsku nie były to musicie się pakować.
  • Odpowiedz
@myshonok: Skrót myślowy, ale z grubsza o to chodzi. Za stroną pewnej kancelarii radców prawnych, dotyczącą postępowania administracyjnego (a takim jest powołanie do wojska lub wezwanie na ćwiczenia wojskowe):

Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego jeśli Poczta Polska (lub inny operator pocztowy) nie może doręczyć listu poleconego, to pismo czeka w placówce 14 dni. Doręczający zostawia awizo 2 razy i za każdym razem możesz odebrać list w ciągu 7 dni. Doręczenie
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant tylko WCR też zachowują się jak debile - na logikę to termin wezwania powinien być na kilkanaście dni do przodu(14 dni na odbiór plus 2-3 na doręczenie). Co robi WCR? Wysyła list z wezwaniem za 14 dni, tak jakby myśleli że list się teleportuje. A liczy się data dostarczenia, nie wysłania

Edit: dobrze rozumiem że jak pierwsza próba doręczenia była np 1 lutego, to finalnie zostanie potraktowane jako doręczone 15
  • Odpowiedz
@kjungst: No nie wiem, stacjonowanie na lotnisku wojskowym w trakcie wojny wiąże się jednak ze znacznie zwiększonym ryzykiem oberwania rakietą . ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
Ogólnie nikt nie chce ani na ćwiczenia iść, ani na nie powoływać.

@projektant_doktorant: z mojego doświadczenia, niektóre jednostki tylko szukają pretekstu żeby jak najwięcej rezerwistów odesłać do domu z powodów zdrowotnych. Jak wezwali mnie w zeszłym roku, to prawie każdy po kolei słyszał, że jest czasowo niezdolny i do domu, może z 10-20% wezwanych zostało w jednostce. Nie mają ani ludzi ani kasy żeby wyszkolić setki tysięcy rezerwistów, ale że
  • Odpowiedz
@Anonek463
Jakie zaczęło się? Przecież we wszystkich mediach trąbią, że chcą przeszkolić 200 tys. rezerwistów w tym roku, wezwania idą regularnie od zeszłego roku, ja dostałem wezwanie w grudniu 2024 z terminem stawienia się na połowę lutego. Stawiłem się w jednostce, zjadłem śniadanie na koszt MONu, rzuciłem papier od mojego lekarza rodzinnego, że choruję przewlekle na nadciśnienie (jak połowa facetów w moim wieku), obejrzał mnie lekarz w jednostce, po czym zwolnił
  • Odpowiedz