Wpis z mikrobloga

#ike #ikze #inwestowanie #gielda #xtb

Ok, mam 25 lat i myślę o założeniu konta IKE i/lub IKZE w xtb, bo z tego co czytałem i oglądałem to razem z BOSSA mają najlepsze oferty. Chcę się upewnić czy wszystko rozumiem.
1. Zakładam IKE na xtb, które umożliwia mi wpłacenie w tym roku max 26k zł.
2. W tym momencie, jak nic nie będę ruszał to działa to jak konto oszczędnościowe w banku z 8,39% bez płacenia od tego podatku.
3. Teraz sytuacja, gdy chciałbym kupić ETFy, akcje lub inne instrumenty na xtb. Kupuję coś za 100zł, sprzedaję za 150zł i na koncie IKE mam 26050zł, i z tych zarobionych 50zł nie płacę podatku tak jakby to miało miejsce przy zwykłym inwestowaniu?
4. Zakładając hipotetyczny scenariusz, że dobrze by to szło, miałbym na koncie ike 26k + 5k zysku, czyli w sumie 31k.
5. Od czego jest wtedy liczone te 8,39% (wysokość rocznej stopy ze strony xtb) - od tego co wpłaciłem, czyli 26k, czy od całości jaką zgromadziłem czyli 31k?
6. I teraz w sytuacji gdybym chciał wypłacić te zarobione 5k, to zapłaciłbym podatek Belki 19% od tych 5k, tak? I jeśli zarobiłbym 5k na normalnym koncie maklerskim to też zapłaciłbym 19% od tego? Czyli nie ma różnicy w "opłatach" od zysków, a jest różnica na + dla IKE, jeśli pieniędzy bym nie wypłacał, tylko dalej nimi obracał?
7. Czy jest jakiś limit częściowych wypłat przed osiągnięciem 65 r. ż.? To znaczy, czy mogę wypłacić wypracowany zysk kilka razy w roku bez żadnych opłat?

Trochę się rozpisałem. Oglądałem parę filmów i artykułów odnośnie tych kont, ale te punkty to takie upewnienie się czy wszystko dobrze zrozumiałem. Jeśli jest możliwość to prosiłbym odpowiedzi do konkretnych punktów :-)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lil_buck3t: 2. oprocentowanie podwyższone (6%) jest tylko przez pierwsze 3 miesiące od założenia konta, potem masz 2.25% (aktualnie). Jeżeli w ciągu roku nie wykonasz żadnej transakcji, to XTB nalicza opłaty co miesiąc za utrzymanie konta.
3. podatek płacisz dopiero przy wypłaceniu z konta, jest on automatycznie pobierany z wypłacanej kwoty
5. nie ma czegoś takiego jak roczna stropy zwrotu, wszystko zależy od twoich trafionych bądź nie inwestycji
6. przy wcześniejszych
pepedros - @lil_buck3t: 2. oprocentowanie podwyższone (6%) jest tylko przez pierwsze ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
2. W tym momencie, jak nic nie będę ruszał to działa to jak konto oszczędnościowe w banku z 8,39% bez płacenia od tego podatku.

@lil_buck3t: 8,39% to stopa zwrotu z WIG i ten procentowy zwrot z inwestycji nie jest gwarantowany. Masz nawet na tej podstronie:

Grafiki są ilustracyjne i przedstawiają stopę zwrotu indeksu WIG w okresie 08.2019-08.2024. Przeszłe wyniki nie gwarantują przyszłych rezultatów. Oferowane instrumenty finansowe są ryzykowne
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros okej, czyli nic "samo" nie urośnie. Te 2,25 to jest skala roczna? Ok, teraz doczytałem na stronie xtb i te 8,39% to jest stopa zwrotu indeksu WIG xD Masz konto IKE? Ile na nim zyskałeś, jeśli mogę spytać?
  • Odpowiedz
@lil_buck3t: wg myfund.pl, gdzie śledzę sobie inwestycje to opisują: średnioroczna stopa zwrotu informuje jaka musiała by być stopa zwrotu w każdym roku, żeby osiągnąć aktualną stopę zwrotu za cały okres inwestycji.

Aż tak bardzo się w to nie zagłębiałem, ważne, że jest na plus :D
  • Odpowiedz