Wpis z mikrobloga

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że w okolicach połowy tego roku inflacja zacznie spadać. Z prognoz NBP wynika, że ten spadek potrwa kilka lat i w tym czasie inflacja zejdzie do poziomu ~2% To by znaczyło, że warto się teraz zainteresować obligacjami TOS.
Jak określacie szanse na taki scenariusz?
#obligacje #inwestowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@powodzenia: ile % dają TOSy kupione przed rokiem?
@dzieju41: to są trzyletnie obligacje skarbowe o stałym oprocentowaniu, z coroczną kapitalizacją i wypłatą odsetek przy wykupie. Możesz założyć darmowy rachunek rejestrowy i tam mieć dostęp do wszystkich obligacji skarbowych albo kupować je w banku PKO i Pekao. W Pekao nie mają w ofercie wszystkich rodzajów obligacji i chyba jest jakaś opłata, bo kupujesz je przez ko to maklerskie tego
  • Odpowiedz
@Jefrjeitor: mam w Pekao, nie ma żadnych opłat za prowadzenie rachunku rejestrowego dla obligacji. Rachunek w Pekao można założyć online przez profil zaufany lub Mobywatel z tego co pamiętam. @dzieju41
  • Odpowiedz
  • 0
@Fixmin: w aplikacji Pekao wszedłem w opcję zakupu obligacji i wyświetliła się informacja, że konieczne jest do tego konto maklerskie. Sprawdziłem jakie mają warunki tego konta i znalazłem informację, że pobierana jest prowizja od zakupu i jakaś oplata roczna za przechowywanie obligacji.
Napiszesz jak to dokładnie wygląda, bo chciałbym założyć tam konto maklerskie ale te opłaty mnie odstraszają.
  • Odpowiedz