Wpis z mikrobloga

#ogrzewaniepodlogowe #remontujzwykopem

Zamarzyło mi się ogrzewanie podłogowe w na piętrze (na parteże już mam więc będę musiał się tylko dopiąć - tak tak, przepływy itp, oganiam temat), ale jak usłyszałem wyceny mistrzów od frezowania pod ogrzewanie podłogowe na ok 90m2 to mnie z kapci wywaliło. Kombinuję i myślę i wpadłem na pomysł może głupi, a może nie głupi żeby sobie samemu wyfrezować na razie jeden pokój na próbę, potem kto wie może całą resztę.

Wiem, że zejdzie sporo czasu więcej (nie mam obecnie roboty więc i tak wylane), ale nawet jakbym miał tydzień to robić to i tak nie wyjdzie mi drożej xD Tylko się zastanawiam czy taką bruzdownicą dam radę i się przy okazji nie pochlastam fizycznie albo psychicznie. Bruzda długości 90m nie wydaje się awykonalna, tylko jak z łukami. Nigdy nie pracowałem czymś takim (wygląda jak wielka szlifierka :P).
BeginEnd - #ogrzewaniepodlogowe #remontujzwykopem

Zamarzyło mi się ogrzewanie podłog...

źródło: VEVOR-Bruzdownica-Do-Betonu-2700W-Regulowany-Rowek-125MM-Laser-Marka-bez-marki

Pobierz

Co myślicie?

• Może nie najlepiej, ale jako tako wyjdzie 56.7% (17)
  • Poje#%ło go chyba 43.3% (13)

Oddanych głosów: 30

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd: Pracowałeś kiedyś ręcznymi narzędziami? Masz jakąkolwiek praktykę z elektronarzędziami? Po 5 sekundach bez odkurzacza w pokoju mędziesz widział czym oddychasz. Maska przeciwpyłowa szczelna (nie taka cowidowa to podstawa. Ta bruzdownica najlepiej sprawdzi się w miękkim materiale typu gazobeton. W twardszym bedzie długo, ciężko i krzywo. Jak masz wylewkę miksokretem zrobioną to spoko, dasz radę. Ale jak masz beton to będzie masakra a nie robota. Po godzinie ręce ci odpadną.
  • Odpowiedz
@Vhredny: @BeginEnd: Podepnę sie pod pytanie kolegi wyżej. Odpuść sobie, same problemy. A jak chcesz to podpiąć pod jeden piec z standardowym ogrzewaniem podłogowym na parterze, to już skrajnie nietrafiony pomysł.
  • Odpowiedz
@Piotrek00 dlaczego połączenie ze standardowym ogrzewaniem podłogowym to zły pomysł? Czym się będzie różnić parter gdzie zalali rurkę w posadzce od tej samej rurki w takiej samej posadzce u góry (zakładam, że po ułożeniu w bruździe będzie to zalane np wylewką). Pytam serio bo też mam taki pomysł
  • Odpowiedz
@CantRest: Na dole masz rurkę nad którą masz 5-6 cm wylewki. Na górze wyfrezujesz sobie pod rurki.

Pytanie pierwsze - czym zalać rurki we frezowanej podłogówce? Na dole masz zalane 5-6 cm wylewki, co jest dopuszczalne przez producentów wylewki i każda karta techniczna Ci na to zezwala. Zarówno na układanie bezpośrednio na ogrzewaniu podłogowym jak i taką grubość warstwy. Na górze, jeśli chcesz kłaść coś innego niż płytka, musisz to
  • Odpowiedz
@Piotrek00 ciekawe argumenty, na pewno do przemyślenia. Napiszę teraz mój punkt widzenia i proszę o ewentualny komentarz. Mam chatę gdzie od nowości jest podłogówka na dole a grzejniki u góry, tak to deweloperuch udupił. Grzeję gazem ale w perspektywie kilku lat jest wizja przymusowego przejścia na pompę ciepła. Jak wiadomo pompa jest oszczędna na niskim parametrze więc podłogówka lepsza pod pompę. I tu pojawił się pomysł wywalić grzejniki i zrobić podłogówkę
  • Odpowiedz
Nawet jak wylewka mi popęka w tym pokoju to co z tego?

@CantRest: Jak wylewka Ci popęka to jest niemal równoznaczne z tym, że panele się rozejdą, czy będą na klej, czy na zamek. Tutaj nie mówimy o mikrorysach na posadzce, tylko o potencjalnym kompletnym odspojeniu się od podłoża. Widziałem wylewki, których nie trzeba było nawet skuwać, wystarczyło pozbierać.
  • Odpowiedz
@Piotrek00 jest to ryzyko, które mógł bym wziąć na klatę. Z twoich argumentów najbardziej mi daje do myślenia głębokość "zatopienia" rurki w wylewce. Przemyśle to jeszcze, pogadam z hydraulikiem ale chyba zaryzykuję i w jednym najmniejszym pokoju bym to zrobił w tym roku. Finansowo nie ryzykuję bo wszystko robię sam, tylko do zaciskania mufek będę wołał hydraulika
  • Odpowiedz
  • 0
@FilipWWL: Mam trochę "doświadczenia". Nic komercyjnego, głównie glazura i sucha zabudowa dla siebie wszystko robione. Także podstawowe narzędzia ogarniam.
Z maską już się nauczyłem po tym jak przez tydzień mi krew z nosa leciała po szlifowaniu gładzi. Kupiłem porządną z filtrami i zawsze nakładam jak coś się pyli. Odkurzacz parkinsona też jest i daje radę jako tako.
Czymś takim nigdy nie pracowałem więc stąd to pytanie, no i przede wszystkim
  • Odpowiedz
@BeginEnd to przeczytaj jakie są wymagania producentów paneli laminowanych/winylowych czy drewna do montażu na frezowanym ogrzewaniu żeby później nie było zaskoczenia
  • Odpowiedz
@BeginEnd ja chcę wywalić grzejniki bo u mnie one chodzą na tej samej temperaturze co podłogówka na dole więc właściwie to wiszą do ozdoby, ani tym dogrzać ani prania wysuszyć. Z-----e to mam ale nie płacze bo generalnie jakimś cudem w chacie ciepło a rachunki za gaz małe więc efekt końcowy jest ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vhredny: Możesz podać jakiś link? Nie spotkałem się ani w kartach charakterystyki, technicznych ani w deklaracjach użyteczności z żadnymi liczbami odnośnie wymagań co do temperatury.
  • Odpowiedz
  • 0
producenci wymagają np. przykrycia całej wylewki 20mm masy samopoziomującej

@Vhredny: Nie znalazłem nic takiego. Jest ogólnikowo napisane, że:

1. wylewka ma być zrobiona zgodnie z zaleceniami producenta
2. Max temperatura powierzchni (powierzchni górnej paneli) być nie większa
  • Odpowiedz