Czasem myślę o powrocie do Polski z Niemiec ale potem sobie uświadamiam, że za biedny jestem by mieszkać w Polsce. A to dzisiaj bogaty kraj dla jeszcze bogatszych ludzi.
A jeszcze kilka lat temu się przywoziło co nieco z Polski bo taniej…
@kas44: Internet mówi, że Fin Carré to marka własna sieci handlowej Lidl. Marka ta dotyczy czekolad (czekolada mleczna, deserowa, biała, mleczna z dodatkami). Czekolady te są produkowane m.in. przez niemiecką firmę Solent GmbH & Co. KG. Ale nie piszą czy w PL czy w DE produkują ¯\(ツ)/¯
@telemach20 czyli nie wiadomo czy Janusz z PL dał dobrą cenę Niemcowi a ten ma mniejszy VAT czy Gerard Niemiec dowalił cenę Polakowi który i tak ma większy VAT. Przy dostawie wewnątrz wspólnotowej mamy 0% vatu także ta cena na półce często zależy skąd dokąd ten towar płynie.
@kas44 Lidl prowadzi wojnę handlową z Biedrą więc wątpię żeby swoim placówkom polskim dawali wyższe ceny ponad to co muszą by im się opłacało to raz. Dwa - większość lini produkcyjnych mają w Polsce z racji tego, że mają dużą liczbę sklepów a więc ogromne zapotrzebowanie w PL
@donatien-de-sade byłem w Holandii kiedyś miesiąc to było tak samo XD Najlepsze jak znajomy z Barcelony przyjeżdża do nas czasami to pyta dlaczego mniej zarabiamy a mamy wyższe ceny po wizycie w Carrefour LOL Samochody nie dość, że mają za mniejszą ilość średniej pensji, to jeszcze nominalnie po przeliczeniu EUR - PLN wychodzi taniej często. Ale Polak bogaty, to zapłaci więcej
@donatien-de-sade: słodycze od zawsze były u niemca tańsze, tak samo chemia. Ciotka wiele lat temu wracając z sezonowej pracy u niemca zawsze przywoziła torby słodyczy, proszków i żeli do kąpania.
@donatien-de-sade: Wszędzie tylko nie tam, nie odpowiedziałeś na moje pytanie - czemu obarczasz Polaków o wysokie ceny w niemieckim sklepie, który narzuca wiele rzeczy polskim filiom?
@donatien-de-sade Czemu kazde zdjecie jak w DE jest taniej zaczyna sie od czekolad czy innej coli? Nic tylko przyjechac do DE i wynajac mieszkanie, koniecznie z wolnym pokojem, zeby cukrzyca miala swoje miejsce ^_^
Kurde, chcialbym zeby wszystko w DE bylo tansze, ale nie widze tych fotek oliwy z oliwek, wolowiny, kurczaka, nieslodzonego nabialu, dobrych wedlin czy innego prawdziwego jedzenia. Jak rozgladalem sie ostatnio za bialkiem to albo dowalone full cukru,
@NexciaK ogólnie, życie w DE jest o wiele tańsze i łatwiejsze niż w PL. Mięso droższe co prawda ale zarobki i ceny wielu innych towarów rekompensują to.
A-----l
Niemcy to raj dla alkoholików. Nie ma opcji przepić wypłaty, bo chyba pijąc alkohole z górnej półki.
Czasem myślę o powrocie do Polski z Niemiec ale potem sobie uświadamiam, że za biedny jestem by mieszkać w Polsce. A to dzisiaj bogaty kraj dla jeszcze bogatszych ludzi.
A jeszcze kilka lat temu się przywoziło co nieco z Polski bo taniej…
#emigracja #niemcy #gospodarka #lidl
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@telemach20: ...ale się nie przyznajemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
Tutaj dymania trzeba szukać ze strony rządu.
@telemach20: A to Polacy ustalają te ceny mordo?
Najlepsze jak znajomy z Barcelony przyjeżdża do nas czasami to pyta dlaczego mniej zarabiamy a mamy wyższe ceny po wizycie w Carrefour LOL
Samochody nie dość, że mają za mniejszą ilość średniej pensji, to jeszcze nominalnie po przeliczeniu EUR - PLN wychodzi taniej często. Ale Polak bogaty, to zapłaci więcej
( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Kurde, chcialbym zeby wszystko w DE bylo tansze, ale nie widze tych fotek oliwy z oliwek, wolowiny, kurczaka, nieslodzonego nabialu, dobrych wedlin czy innego prawdziwego jedzenia.
Jak rozgladalem sie ostatnio za bialkiem to albo dowalone full cukru,
Niemcy to raj dla alkoholików. Nie ma opcji przepić wypłaty, bo chyba pijąc alkohole z górnej półki.