Wpis z mikrobloga

Jak mieszkania drożeją o 30% w dwa lata to jest "wolny rynek" i "takie jest życie synek".

Jak mieszkania spadają o 5% to jest "metafizyka, spotkanie z najwyższym, dramat polskich rodzin..."

#nieruchomosci
#heheszki
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

coraz większą mam alergię na ten cały mit "wolnego rynku".

@Aqua_Tofana: "Wolny Rynek®™ - Brought to You By Mcdonald's®™, Mcdonald's®™ - I’m lovin’ it!" to taka sama utopia jak "Prawdziwy Komunizm".
Pierwsza rzecz do której dąży wolny rynek to to aby przestać być wolnym ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Jak mieszkania drożeją o 30% w dwa lata to jest "wolny rynek"

@Czoso: ja to bym chciał wiedzieć kto z "wolnorynkowców" uważa, że system ustalanych odgórnie stóp procentowych to wolny rynek. Bo wygląda to na walkę z hohołem. A już nawet nie mówię o dopłatach i regulacjach, które powodują, że budowa domów wg standardu sprzed 15 lat jest nielegalna, ale mieszkać można i w takich co są i stuletnie.
  • Odpowiedz
@Aqua_Tofana: @the_good_guy Rynek zawsze jest regulowany, nie da się inaczej choćby przez fakt istnienia waluty. Swoją drogą zawsze było tak, że handel bez ograniczeń sprzyja głównie dużym graczom i ogólnie tym, którzy już mają. To, że to jest równie korzystne dla wszystkich, to był miraż.
  • Odpowiedz
@Aqua_Tofana: Przykład historyczny: wielka brytania gdy miała słaby przemysł zamykała się na świat, nakładała cła - kiedy zbudowali silny rodzimy przemysł, nagle stali się wielkimi orędownikami wolnego bezcłowego handlu (ekspansji na rynki zbytu i ubijania innych rynków, skąd mogli im drogo sprzedawać przetworzone produkty w zamian za tanie jak barszcz surowce, co cementowało ten stan).

Z wolnym rynkiem jest podobnie - ci którzy mają przewagę kapitałową będą wielkimi orędownikami wolnego rynku,
Phallusimpudicus - @Aqua_Tofana: Przykład historyczny: wielka brytania gdy miała słab...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
coraz większą mam alergię na ten cały mit "wolnego rynku"

@Aqua_Tofana: wolny rynek oznacza, że możesz stworzyć biznes jaki chcesz, ale na odgórnie podanych zasadach dzieląc się swoim sukcesem, a siedząc cicho w momencie porazki.
  • Odpowiedz
nie ma wolnego rynku. Co najwyżej możemy stworzyć sobie jego iluzję, dzięki czemu nie będziemy świadomi przepływów wielkiego kapitału i tego, jak sobie rynek kształtuje.

@the_good_guy: ale jak socjaluchy rzadza to wzrost wyglada jak w UE ostatnie 20 lat. Potrzebny jest rząd RiGICZowy który będzie trzymał za mordę i dbał tak o plebs jak i wielki kapitał.
hmm..był taki.....
  • Odpowiedz