Wpis z mikrobloga

@koniolizator: LDO? Szukasz liniowego stabilizatora, który ma zamieniać 225V x potrzebny prąd w ciepło i się przy tym nie grzać? No to powiedziałbym, że trochę trudne zadanie przed Tobą :)

NIe szukaj LDO, tylko przetwornicy i może życie stanie się prostsze. HLK-PM01 polecam.
  • Odpowiedz
@koniolizator: a wiesz że 230V to AC? a 5V to DC? Żeby uzyskać 5V DC to najpierw trzeba wyprostować AC co daje ~320V DC i wyobraź sobie, że musisz tą moc wydzielić w formie ciepła na radiatorze jeszcze zależy jaki prąd potrzebujesz.
  • Odpowiedz
  • 0
Zrobiłem rysunek poglądowy żeby wyjaśnić o co mi chodzi (na telefonie rysowałem). Myślę że sąsiedzi nie zauważą że w sieci będzie 225V - w końcu kiedyś było 220 i nikt nie narzekał. W technikum miałem coś i diodzie zenera że takie coś umożliwia - ale nie mogę znaleźć gotowego schematu. Czy może jakaś firma produkuje LDO z diodą zenera?
koniolizator - Zrobiłem rysunek poglądowy żeby wyjaśnić o co mi chodzi (na telefonie ...

źródło: 1000014779

Pobierz
  • Odpowiedz
nie ma takiego układu co te 225V jakby "przejdzie bokiem" a tylko te 5v zeskrobie z wierzchu?

@koniolizator: sprawa się rozbija właśnie o to "przejdzie bokiem". Bo nie ma że przejdzie i zniknie, coś się musi z tym stać. Albo zostać zamienione w ciepło (co przy zamienianiu w ciepło ponad 200V napięcia przy nawet minimalnym prądzie zmienia całość w mocno grzejąca się grzałkę) albo zostać jakoś przetworzone w całości. Transformatorem
  • Odpowiedz
  • 0
albo zmień koncepcję obudowy.

@Jarek_P: właśnie niestety obudowy nie mogę zmienić bo to jest zabawka dla dziecka (taki świecący smoczek z aliexpress) którą chcę przerobić na kabel żeby nie szarpać się z bateriami. Nie może się grzać bo będzie przy twarzy
  • Odpowiedz
to jest zabawka dla dziecka (taki świecący smoczek z aliexpress) którą chcę przerobić na kabel żeby nie szarpać się z bateriami.

@koniolizator: powiedz mi że to jest zarzutka a nie że jesteś idiotą majstrującym z 230V przy twarzy dziecka.
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: spoko, to już sprawdzę w praktyce czy rzeczywiście trzeba dc, czy może wystarczy zwykłe napięcie. Tylko nie mogę znaleźć gdzie go zamówić, bo na Ali nie mają a na digikey droga wysyłka
  • Odpowiedz
@koniolizator: no to z LDO tego nie zrobisz, bo nawet jeśli zejdziesz z wymiarami całości, to zostanie jeszcze produkowane ciepło. Realnym wyjściem jest zasilacz beztransformatorowy (kondensator szeregowy i jeszcze kilka elementów), bo to się robi na trzech elementach na krzyż, ale jeśli to ma być zabawka da dziecka w dodatku dziecko będzie miało do niej dostęp, to jednocześnie jest to bardzo, BARDZO głupi pomysł, no chyba, że jesteś w stanie
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: pisałem na początku że ma być na 5V (tyle co ma np. telefon) właśnie dlatego będę tam wkładał LDO żeby było bezpiecznie. Ten ncp ma 10mA mocy, a to mniej niż wartość niebezpieczna dla człowieka.
  • Odpowiedz
  • 0
czemu po prostu nie dasz zasilacza wtyczkowego

@Jarek_P: hmm w sumie nie wpadłem na to a może to i łatwiej bo ten scalak ciężko kupić (jak zwykle w szkole uczą coś czego potem w praktyce nie da się zastosować)
  • Odpowiedz