Wpis z mikrobloga

Może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć :/

Po formacie najpierw windows wyłączył mi sterowniki karty graficznej ponieważ wykrył błędy a teraz karta nie jest w wcale wykrywana - gdy próbuje wgrać nowe sterowniki to po prostu mam informacje że nie wykryto karty graficznej...

Myślicie że karta mogła po prostu się zepsuć od tak?

Laptopa mam 2,5 roku, niewiele na nim grałem a teraz nagle problemy z kartą graficzną...pół roku po końcu gwarancji, przecież to jest jakaś patologia.

Laptopa sformatowałem ponieważ windows nie pokazywał mi ile mam % naładowanej baterii (laptopa używałem wyłącznie podpiętego do zasilacza) a po formacie jest wszystko okej z baterią i zaczęły się problemy z gpu :/

Grzebałem w opcjach, próbowałem zmieniać ustawienia baterii, odinstalować sterownik i instalować nowe, grzebałem w aplikacji My Asus (która jest totalnym gównem) oraz w ustawieniach nvidii.

Zajrzałem pod obudowę laptopa, kompletnie nie ma żadnych śladów by się coś mogło popalić w środku czy zalać.

Laptop: Tuf F15
Karta: RTX 3050
Widows: 11

#laptopy #laptop #windows #kartagraficzna #gpu #informatyka #komputery
Quereven - Może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć :/

Po formacie najpierw windo...

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-19 011600

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Quereven: najpierw napisz ze to asus, wlacz karte dedykowaną w biosie bo pewnie na integrze sie zalacza bez sterow, instaluj chipsety i dopiero pusc sterownik gpu, a ty od d--y strony zaczynasz, ściana tekstu i niewielel z tego wynika
  • Odpowiedz
@Quereven: pewnie ściągnąłeś sterowniki na odwal. Wybierz porządnie swoją kartę na stronie Nvidii, bo nie każda wersja sterownika ma obsługę wszystkiego. Mnie nie wychodzi taka wersja sterownika jak tobie.
  • Odpowiedz
  • 0
@dalekosieznyDzezail: @TobiaszSuchy @vries Jakby "formata" robiłem poprzez opcje Windows Update, zawsze te podstawowe sterowniki same się instalowały - nawet do karty graficznej.

Próbowałem instalować ze strony Asusa wszystkie sterowniki :/

No i skoro nie mam sterowników aktywnych to chyba nie mogę w biosie włączyć karty graficznej? przeglądam co tam jest i nie widzę takiej możliwości
  • Odpowiedz
  • 0
@DeIziii: Da sie coś z tym zrobić?
Do dzisiaj pamiętam jak to Asus się reklamował że robią super wytrzymałe laptopy i się dałem wkręcić :/

W Armoury Crate piszę że GPU mam ustawione na ekstremalne oszczędzanie energii, to coś może znaczyć?
  • Odpowiedz
@Quereven: spróbuje zainstalować sterownik ze strony Nvidii, nie ze strony Asusa. Zasadniczo się nie instaluje sterów graficznych ze strony producenta sprzętu już od ponad 10 lat. Wyklikaj sobie swoją kartę z formularza po lewej i ściągnij nowszy sterownik.
  • Odpowiedz
@Quereven: w dump file zagladałes, w menadżer sprzętu wszytko działa i jest podłączone. Niczego tam nie brakuję?
Usuń jak to mozliwe i Reinstaluj wszystkie sterowniki w tej kolejności chipset, wi-fi, grafika interga i dedykowana.
Mozliwe ze jakiś streoniwk cos namieszał i systemy nierozpoznaję gpu
Masz moze jakies oprogramowanie od Asus na pokładzie np armorycrate
  • Odpowiedz