Aktywne Wpisy

Tomek3322 +3
Szukałem dzisiaj pół dnia mechanika samochodowego, który podjąłby się naprawy silnika.
Opisałem problem - brak kompresji na 1 cylindrze - bo kupiłem sobie zestaw z Allegro i sam sobie zmierzyłem.
Oczekiwałem konkretnej naprawy, polegającej na zdjęciu głowicy i wymianie zaworów w niej, lub w razie większych szkód remontu kapitalnego silnika. Większość odpowiedzi to było: silnik śmieć, przywieź silnik to ci wymienimy, stare auto - szukaj innego, termin najwcześniej na listopad.
Mam wrażenie
Opisałem problem - brak kompresji na 1 cylindrze - bo kupiłem sobie zestaw z Allegro i sam sobie zmierzyłem.
Oczekiwałem konkretnej naprawy, polegającej na zdjęciu głowicy i wymianie zaworów w niej, lub w razie większych szkód remontu kapitalnego silnika. Większość odpowiedzi to było: silnik śmieć, przywieź silnik to ci wymienimy, stare auto - szukaj innego, termin najwcześniej na listopad.
Mam wrażenie

Szczerze mówiąc, jestem zawiedzony trochę, bo znajomi rodzina mają np. 2x tańsze delonghi, wsypują jakąkolwiek kawę czy to lavazze, czy z biedronki, czy droższą z palarni i zawsze wychodzi smaczna, nie trzeba mleka dolewać żeby nie czuć było kwaskowości.
Ktoś ma podobne odczucia? Jakoś rozwiązał problem ustawieniami?
Na forum piszą ludzie, że czasem zmarnowali 20kg kawy zanim znaleźli taką, która im smakuje. Dla mnie to trochę nieporozumienie.
Jaki ekspres polecicie w zamian?
#kawa #ekspresdokawy #ekspres #jura #pytanie
@bonus: espresso kompas jest dobry do espresso, którego Jura (ani żaden automat) nie robi
tutaj raczej bym się kierował osobną instrukcją ustawiania automatów, a nie instrukcją stworzoną do kolb @takiMirek29
@bonus: to że coś nazwiesz espresso nie znaczy że to jest espresso, a już na pewno nie to espresso z kompasu
mielenie tak grube że w normalnej kolbie by się przelało w 10 sek, sypanie 5-6g i stosowanie ratio 4:1 to nie brzmi jak espresso, pomimo że sprzedawcy ekspresów nazywają to espresso italtiano super crema mega tradizionale
źródło: 1000013388
Pobierz