Wpis z mikrobloga

Chcę się pozbyć ekspresu Jura E8 EB bo niestety, ale kawa często wychodzi kwaśna, espresso już się nie da pić. Jedyna kawa, która nie jest kwaśna to kawa jura, ale nie jest tania https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zastosowan-domowych/kawa/Malabar-68011

Szczerze mówiąc, jestem zawiedzony trochę, bo znajomi rodzina mają np. 2x tańsze delonghi, wsypują jakąkolwiek kawę czy to lavazze, czy z biedronki, czy droższą z palarni i zawsze wychodzi smaczna, nie trzeba mleka dolewać żeby nie czuć było kwaskowości.

Ktoś ma podobne odczucia? Jakoś rozwiązał problem ustawieniami?

Na forum piszą ludzie, że czasem zmarnowali 20kg kawy zanim znaleźli taką, która im smakuje. Dla mnie to trochę nieporozumienie.

Jaki ekspres polecicie w zamian?

#kawa #ekspresdokawy #ekspres #jura #pytanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@takiMirek29: nie wiem, po pierwsze nie m na to żadnych sensownych dowodów, chyba że pokażesz mi test co porównuje Jurę. Natomiast kwaśny smak kawy może wynikać ze zbyt niskiej temp, jasno palnych ziaren, albo zbyt grubo zmielonej kawy. Zmieniałeś ustawienia ekspresu?
  • Odpowiedz
w google wpisz espreso kompas

@bonus: espresso kompas jest dobry do espresso, którego Jura (ani żaden automat) nie robi

tutaj raczej bym się kierował osobną instrukcją ustawiania automatów, a nie instrukcją stworzoną do kolb @takiMirek29
kabzior - >w google wpisz espreso kompas

@bonus: espresso kompas jest dobry do espre...
  • Odpowiedz
@kabzior: a w automacie robi się alternatywne kawy czy espresso? xD Przeciez w automacie mozna ustawić temp i grubosc milenia. To takie same zasady jak kolba, ale wiadomo, ze mniejsza kontrola.
  • Odpowiedz
a w automacie robi się alternatywne kawy czy espresso? xD

@bonus: to że coś nazwiesz espresso nie znaczy że to jest espresso, a już na pewno nie to espresso z kompasu
mielenie tak grube że w normalnej kolbie by się przelało w 10 sek, sypanie 5-6g i stosowanie ratio 4:1 to nie brzmi jak espresso, pomimo że sprzedawcy ekspresów nazywają to espresso italtiano super crema mega tradizionale
  • Odpowiedz
@Greegx: żaden automat nie zrobi takiego espresso jakie znasz z włoskiej kawiarni, gdzie kawa jest gęsta, czekoladowo-orzechowa z cremą (nie z pianką, bo to nie to samo) i przypomina syrop niemalże, takie coś tylko w kolbie.
  • Odpowiedz