Mam w lapku 4gb ram wlutowanego i 4gb w wymiennej kości. Chciałbym zrobić upgrade tej kości do 8gb. Znalazłem już model i wszystkie parametry się zgadzają. CL15 DDR4-2133(1066HZ). Czy taki upgrade ma w ogóle sens? Teraz pamięci mam w trybie dual-channel i nie wiem czy po upgradzie nie zmieni mi tego na flex albo single-channel i lapek będzie chodził gorzej niż teraz.
@walokid: Chrome z dwiema otwartymi kartami wykopu już mi zapełnił 4 GB ramu xD. Oczywiście, że to ma sens. Pytanie do czego ty utylizujesz ten sprzęt? Jak to stoi na DDR3 to już procek musi być przedpotopowy.
@Iskaryota: DDR4. Ale mi nie tylko chodzi o pojemność ale też o to jak szybko to śmiga. Teraz mam tryb dual channel bo są dwie takie same kości ale po zmiennie to się może zmienić (nie wiem). I się boje że się okaże że niby będę miał więcej o te 4gb ale finalnie lapek będzie śmigał wolniej przy dużym obciążeniu
@gorzki99: 13 procesów na dwie odpalone karty, ja nie wiem co ten chromium ¯\(ツ)/¯. Z ciekawości zabiłem ten, który miał 3,4 GB obłożenia i wywaliło oczywiście wykop, który przeglądałem.
@walokid: Ilość ponad prędkość w takiej sytuacji. Zdecydowanie. Chociaż powinno ci to działać w dual channel (mi w starym lapku w takiej samej sytuacji działało)
@walokid: w grach pewnie zauważysz różnicę (jakieś 20%). Ale w samych apkach biurowych albo w przeglądarce więcej ramu więcej daje niż sam dual channel.
@Iskaryota brak pamięci boli bardziej niż wolniejsza pamięć. To są takie ilości, że lepiej iść w ilość niż szybkość, bo brak pamięci spowolni robotę znacznie bardziej niż wolniejsza pamięć.
@walokid: jeżeli mam być kompletnie szczery - na dzień dzisiejszy 16GB to jest absolutne minimum, jak robiłem ostatnio instalkę świeżą WIN10 i miałem odpalonego chroma z 2 kartami to komputer na dzień dobry łykał 5GB Ramu
jeżeli robisz jakieś proste rzeczy typu przeglądanie internet to może i wystarczy, ale jak odpalisz coś bardziej wymagającego typu ps, gimp albo jakiś kreator pdf'ów to ramu zbraknie a o graniu to zapomnij
@walokid: Ja do przeglądania internetu mam w laptopie 20GB. 4GB wlutowane 8GB było w kości razem 12. ale ciągle miałem komunikaty że brakuje ramu i się system wysypywał. Kupiłem kość 16, wstawiłem zamiast 8 którą sprzedałem bo jedno gniazdo aby na ram, zrobiło się 20gb i w końcu nie brakuje ramu. Nie wiem jak przy 8GB mogłeś korzystać z laptopa Ja mam w tej chwili włączoną aby jedną przeglądarkę i nic więcej i mam
@r5678: Zanim ojciec zmienił laptopa pół roku temu, to bez problemu przeglądał swoje Onety czy inne Allegro na laptopie z 4 GB RAM i Windows 10 ¯\(ツ)/¯
Ja mam w tej chwili włączoną aby jedną przeglądarkę i nic więcej i mam wykorzystanie 9.5GB ramu.
System rezerwuje tyle, ile mu dasz. Obecnie mam 16 GB, odpalone Windows 11 + 3 okna Firefox'a
jeżeli mam być kompletnie szczery - na dzień dzisiejszy 16GB to jest absolutne minimum, jak robiłem ostatnio instalkę świeżą WIN10 i miałem odpalonego chroma z 2 kartami to komputer na dzień dobry łykał 5GB Ramu
@Atreyu: plik wymiany to głupi pomysł - w czasach HDD to był mus, ale jeżeli jest możliwość dobrania ramu do wystarczających rozmiarów to jest on zbędny, ponadto plik wymiany na SSD w szczególności jak mamy mało ramo będzie znacznie szybciej zużywać dysk przez cykle zapisu
@lktr1: jest domyślnie włączony, nawet na W11. Lata nie widziałem żeby ktoś wchodził w zaawansowane ustawienia by go wyłączyć.
Przy normalnych ilościach ramu jest zarezerwowane miejsce, ale system tam nic nie trzyma skoro ma zapas pamięci. A jeżeli fizycznej pamięci nie ma bo mamy te 4GB w 2025 roku, to cóż - gdzieś trzeba to upchać ( ͡°͜ʖ͡°)
#gry #muzyka #nostalgia Ok wrzucajcie soundtracki arcydziela z gier ktore pozostana niesmiertelne. Ja zaczynam heroes 3 zamek stronghold I nuta poprostu przepiekna
Jak sądzicie eksperci?
#komputery #laptopy #naprawalaptopow #skladamkomputer
źródło: ram
PobierzCzy taki upgrade przyniesie mi korzyść?
źródło: image
Pobierz@Iskaryota: hmmm
Pobierz@Iskaryota: DDR4. Ale mi nie tylko chodzi o pojemność ale też o to jak szybko to śmiga. Teraz mam tryb dual channel bo są dwie takie same kości ale po zmiennie to się może zmienić (nie wiem). I się boje że się okaże że niby będę miał więcej o te 4gb ale finalnie lapek będzie śmigał wolniej przy dużym obciążeniu
źródło: Zrzut ekranu 2025-03-18 221235
PobierzW sumie zajete niecale 4GB
Pobierzjeżeli robisz jakieś proste rzeczy typu przeglądanie internet to może i wystarczy, ale jak odpalisz coś bardziej wymagającego typu ps, gimp albo jakiś kreator pdf'ów to ramu zbraknie a o graniu to zapomnij
4GB wlutowane 8GB było w kości razem 12. ale ciągle miałem komunikaty że brakuje ramu i się system wysypywał.
Kupiłem kość 16, wstawiłem zamiast 8 którą sprzedałem bo jedno gniazdo aby na ram, zrobiło się 20gb i w końcu nie brakuje ramu.
Nie wiem jak przy 8GB mogłeś korzystać z laptopa
Ja mam w tej chwili włączoną aby jedną przeglądarkę i nic więcej i mam
@r5678: Zanim ojciec zmienił laptopa pół roku temu, to bez problemu przeglądał swoje Onety czy inne Allegro na laptopie z 4 GB RAM i Windows 10 ¯\(ツ)/¯
System rezerwuje tyle, ile mu dasz. Obecnie mam 16 GB, odpalone Windows 11 + 3 okna Firefox'a
źródło: 2025-03-19 03_21_21-Menedżer zadań
Pobierz@lktr1: przeglądarka + dwie karty i spotify.
Windows sobie alokuje względem wolnego ramu. Im więcej masz wolnego, tym więcej sobie będzie trzymał.
Korzystam też z thinkpadów, z 8, 16, 32GB. Do neta wystarcza i te
źródło: Zrzut ekranu 2025-03-19 035832
PobierzPrzy normalnych ilościach ramu jest zarezerwowane miejsce, ale system tam nic nie trzyma skoro ma zapas pamięci. A jeżeli fizycznej pamięci nie ma bo mamy te 4GB w 2025 roku, to cóż - gdzieś trzeba to upchać ( ͡° ͜ʖ ͡°)