Wpis z mikrobloga

#gielda proszę o uzasadnienie w komentarzach ( ͡° ʖ̯ ͡°)

które obligacje?

• EDO 59.4% (57)
  • TOS 40.6% (39)

Oddanych głosów: 96

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sforce: EDO możesz wykupić kiedy chcesz, tylko musisz zwrócić uwagę na kary za wcześniejszy wykup, a te chyba urosły od czasu kiedy ja swoje kupowałem. Jak robiłem symulację dla siebie to po 3 latach wychodziły (i wyszły) lepiej niż TOS pomimo kar.
  • Odpowiedz
@pepedros: równie dobrze można zadać pytanie, a czemu inflacja miałaby spadać skoro rząd planuje odpalenie kredytu 0%?

Osobiście liczę na to że cyrk się zatrzyma i jak za poprzednich rządów Tuska dojdziemy do celu 2%, a może i do deflacji.
  • Odpowiedz
@sforce:
Przy negatywnym scenariuszu czyli 5% inflacji przez 3 najbliższe lata TOSy nadal wypadają lepiej niż EDO, ze względu na wysoką kare za ich zerwanie

Edit: jednak trochę gorzej, źle spojrzałem w kalulator, ale właśnie żeby zwrot z TOSów i EDO po 3 latach był równy to musisz mieć 5% inflacje rok do roku
bar125 - @sforce: 
Przy negatywnym scenariuszu czyli 5% inflacji przez 3 najbliższe l...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@bar125: warto dodać że w tym arkuszu co masz ROR i LOKATA, jest założenie że co roku będziesz mieć tak dobra ofertę jak teraz. A oferty lokat będą gorsze jeśli inflacja będzie niższa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ludzie sobie nie zdają tego sprawy i zakładają że jak dzisiaj jest lokata 7% a za rok będzie inflacja 2% to oni dalej będą mieć opcje lokaty 7%, otóż
  • Odpowiedz
@sforce podsumowując, musisz się założyć z państwem i wywróżyć jaka będzie inflacja, bo od tego zależy czy lepiej wybrać TOS czy EDO. Pamiętaj tylko, że czego byś nie wybrał to i tak wyjdziesz na tym lepiej niż na zostawieniu pieniędzy na ROR
  • Odpowiedz
@json-derollo: a no tak, pozostałe wartości w tym arkuszu nie są miarodajne więc proszę się nie sugerować, chodziło mi tylko o EDO i TOSy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@sforce
moim zdaniem EDO są lepsze, jeżeli chcesz tam trzymać pieniądze na okres 3 lat i więcej, jak krócej to bym brał TOSy, EDO się popsuły przez większą kare przy ich zerwaniu i obecnie trzeba czekać 5
  • Odpowiedz