Aktywne Wpisy

jedz_se +2435
16.06.2025 zostałem zaatakowany na klatce schodowej własnego domu przez syna współwłaścicielki nieruchomości. Jest to przestępca skazany prawomocnym wyrokiem z maja 2024 roku za groźby karalne (groził, że mnie zabije) oraz uszkodzenie ciała powyżej 14 dni (wyłamanie palca z uszkodzeniem ścięgna) odbywający obecnie karę w zawieszeniu. Przestępca, Paweł Łakomy, zepchnął mnie ze schodów, po czym zaczął okładać pięściami, krzycząc 'zabiję Cię). Z trudem wyrwałem się, wzywając pomocy na ulicy uciekłem do swojego mieszkania

źródło: wyrok
Pobierz
PlanetHell +72
Paryż od 20 lat konsekwentnie eliminuje ruch samochodowy i zmienia ulice dodając ścieżki rowerowe i tereny zielone. Dzięki temu poziom PM 2.5 spadł o 55 %, a NO₂ o 50 %. Mapy zanieczyszczeń pokazują, że „czerwona strefa” dotyczy dziś tylko głównych ulic. Eksperci przypominają, że zanieczyszczenie powietrza to „cichy zabójca”, a Paryż udowadnia, że odważna polityka ratuje życie. Mieszkańcy w referendum zgodzili się oddać pieszym i rowerzystom kolejne 500 ulic.
żródło: https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2025/04/12/air-pollution-paris-health-cars/
#sct
żródło: https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2025/04/12/air-pollution-paris-health-cars/
#sct

źródło: Zrzut ekranu 2025-06-29 180919
Pobierz
I to coś nie smakuje w ogóle jak miód. Czuje sie, jakbym jadła zmielone tanie landrynki.
Czy miód, który trafia do dużych sieci handlowych nie jest podlega jakimkolwiek kontrolom?
#kuchnia #gotujzwykopem #miod #pszczelarstwo
źródło: temp_file1119864753751785576
Pobierz@nomiriala: przecież tego rodzaju hurtownie to główni importerzy chińszczyzny. W Niemczech robili badania miodu marketowego i jakieś 80% było sfałszowane, w Polsce jest pewnie bliżej 100 XD. Tylko indywidualne pasieki, chociaż i tu doza nieufności nie zaszkodzi
@nomiriala: pewnie jakimś tam podlega, ale skoro rynek kształtują najwięksi gracze, to ciężko żeby
Aczkolwiek nawet najtańszy miód rzepakowy od nich ma bardziej bogaty smak, niż to co kupiłam.
Zużyję jako miód techniczny do jakiegoś ciasta - stawiam na równi z miodem sztucznym, który przynajmniej nie udaje, że jest od pszczoły.
@nomiriala Bardzo prawdopodobne. W okolicach Wrocławia mamy od cholery upraw rzepaku i rzepakowy ma bardzo wysoką czystość. Jak jednak pisałem pszczół nie upilnujesz.
@HansLanda88: z tym hejtem nie tyle chodziło o prawdziwy ukraiński miód, tylko że przez ułatwienia importu żywności wytworzyła się ścieżka łatwego importu chińskiego syropku
A teraz robią dmg control.
Powiedział bym nie kupuj miodów