Wpis z mikrobloga

Obecny rynek #pracait jest p--------y. Głównie poszukują seniorów. Od 8 miesiecy szukam aktywnie roboty, mam rzeczywistego doświadczenia 4 lata (w cv 5 lat). Jako że prawie wszystkie ogłoszenia są na seniorów to głównie z tych ogłoszeń/propozycji z limkedina na seniora mam rozmowy. Dotychczasowe pracowałem w nodejs, backend developer. I na takie stanowiska tez mialem rozmowy, taski techniczne itp.

Na jednych rozmowach rzeczywiście jest poziom pytan jak na seniora, pytania o architekturę, chmurę, bazy danych itp. - w nawiasie mówiąc chyba najwyszy poziom dotychczas rekrutacji technicznej był w Zen, tam mnie dość zaorali technicznie detalami i szczegółami.

Na innych rozmowach potrafili wymagać rozpisywania dosłownie calej architektury od A do Z całej platformy.

A na dzisiejszej rozmowie technicznej mialem może i szczegółowo, ale tylko stricte z samego nodejs i samego javascript. Tak, javascript, nie typescript. Czym się różnić np var od let i const xd

Szukają pracownika od tygodnia czasu a już dziś nagle im się pali d--a że chcą podpisywać umowe a jutro rozmowa z klientem juz.

Jeśli ta rozmowa dla mnie nie była zupelnie wymagająca to dlaczego dotychcas innej osoby sensownej nie znaleźli? Jest sporo takich na rynku, na wyższym poziomie niż mój. Doam że projekt jak na razie praca tylko na 2, 3 miesiace z ewentualną mozliwoscią przedluzenia na 18 msc. W związku z tym powiedziałem że b2b to wgl nie opłaca mi się na tkaei coś zakładać i że jak już to na UZ i na taką umowę tez przystali wstępnie.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@KMDZ: a no i właśnie dostałem tą robotę teraz bo się okazałem najlepszy z 6 osób. Beka xd
A stawka 120zł/h jak na UZ to zajebiscie.
Ale i tak mam mieszane uczucia
  • Odpowiedz
  • 1
@git_commit: wlasnie nie, sami Polacy właściwie, ewentualnie kilku Ukraińcow. To wroclawski software house jakis a klient stricte polski niby.
  • Odpowiedz
  • 0
@git_commit: dzięki, zobaczymy jak będzie, na razie się nie napalam. Nawet jak będzie chujnia to tak czy siak budzet się podreperuje przez te 2 miesiące.
  • Odpowiedz
  • 0
@git_commit: mam wrażenie że tym firmom totalnie już odwaliło i sami się pogubili czego właściwie szukają po ostatnich 2 latach wzrostu lawinowego wymagań.
  • Odpowiedz
  • 1
@git_commit: ogilnie po tym jak mnie w------i z ostatniej firmy to pare meisecy później polciało 3 czy 4 osoby, które były fest ogarniaczami (lepszymi ode mnie) z doświadczeniem często powyżej 6 lat, jeden dla nich pracowal chyba z 10 lat, bo nie było niby dla nich roboty. A teraz kilka miesiecy pozniej teraz niedawno dawali ogloszenia na pracę w projektach na krotkoterminowy czas i pozatrudniali jakichs swiezakow z małym doswiadczeniem.
  • Odpowiedz
@KMDZ tez tak sadze, ponadto jest ogolny kryzys w swiatowej gospodarce przez wysokie stopy procentowe >> jest mniej projektow >> potrzeba mniej specjalistow >> pensje spadaja. Ponadto hype na AI tez swoje robi oraz AI z kraju curry (Another Indians)
  • Odpowiedz