Aktywne Wpisy

jmuhha +27
wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? ლ(ಠ_ಠ ლ)
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz
acpiorundc +231

Wie ktoś skąd się wziął ten mit że ilość dzieci w rodzinie zależy głownie od ich warunków materialnych?
Jak myślicie ile czynszu idzie na apartamentowiec z obrazka?
źródło: 1000028765
PobierzGeneralnie ma to kształt podkowy, paraboli. Na poziomie krajów i kontynentów, i na poziomie klas społecznych.
Biedne kraje, zacofane, generalnie biedota - nie mają co ze sobą zrobić, żyją z nieefektywnej, niskopłatnej pracy, nie ma tam zabezpieczeń socjalnych, myją gumki (nie stać ich!) - masa dzieciaków (Afryka).
Kraje bogate - tu biedota i klasa średnia (albo wannabe
źródło: image
PobierzBzdury. Dzietna biedna afryka przeczy zdaniu przeciętnego polaczka ze to o kasę idzie. Bogata socjalna Norwegia z równie gowniana demografia pluje w twarz dla każdego nieogara który dalej odgrzewa kotleta pod tytułem „nimam dzieci bo nimam pieniadzy” to zwykle kłamstwo.
Kolejnym kłamstwem ale trochę bardziej wyrafinowanym jest to ze zaawansowane technologiczne społeczeństwa po prostu maja mało dzieci bo
Gdzieś w połowie masz USA które jak wiadomo są kapitalistyczne, bez socjalu i z kulejącą służba zdrowia i USA ma również lepsza demografie jak Europa. Pozdrawiam cieplutko
@Furiat: ~1,6 vs ~1,45. Też mi różnica. A teraz zobacz sobie jaki TFR mają w USA biali, a jaki latynosi.
@Krzewiciel_prawdy: I leci w tej grupie dzietność,.tak samo jak w każdej innej. Idę o zakład, że już jest poniżej zastępowalności.
@Krzewiciel_prawdy: klasyczny błąd generalizacji bez uwzględnienia dziesiątek warunków. Nie bierzesz pod uwagę, że dana grupa określona jest wieloma innymi cechami sprawiającymi, że dzietność spada im wolniej (ale spada). Nie można wyłuskac jednej i transponować na całe spoleczeństwo.