Wpis z mikrobloga

Ogólnie to kocham mojego Nintendo Switcha i piję z nim kompot, ale wkurza mnie, że nie można zwrócić gier, które są słabe. Ostatnio nawet kupiłem grę i nie działa XD Co prawda kosztowała 12 zł, ale zawsze. Zdaję sobie sprawę, że ogólnie jest to zgodne z polskim prawem, bo:

Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów o dostarczanie treści cyfrowych niedostarczanych na nośniku materialnym, za które konsument jest zobowiązany do zapłaty ceny, jeżeli przedsiębiorca rozpoczął świadczenie za wyraźną i uprzednią zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez przedsiębiorcę utraci prawo odstąpienia od umowy, i przyjął to do wiadomości, a przedsiębiorca przekazał konsumentowi potwierdzenie, o którym mowa w art. 15 ust. 1 i 2 albo art. 21 ust. 1.

Ale moim zdaniem prawo to powinno być jednak zmienione poprzez dodanie furtki do zwrotu. Najlepiej podobnie do tego, co oferuje steam:

Valve zwróci pieniądze za dowolny tytuł na prośbę użytkownika poprzez stronę help.steampowered.com, jeśli prośba ta została przesłana w ciągu 14 dni od daty zakupu, a łączny czas uruchomienia produktu był mniejszy niż 2 godziny (wlicza się w to czas gry online, offline i z udostępnionej biblioteki).

Żeby nie było, kupiłem po taniości w promkach wiele świetnych tytułów - zwłaszcza serię Metro 2033 - wspaniała! Ale też wtopiłem trochę kasy na cos, czego nie odpalę drugi raz. Myślę, że UOKiK powinien się temu przyjrzeć.

#oswiadczenie #pogoposwiadcza #gry #nintendoswitch #nintendo #uokik #prawo
pogop - Ogólnie to kocham mojego Nintendo Switcha i piję z nim kompot, ale wkurza mni...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pogop: Ten przepis rozciąga się również na cyfrowe bundle, np. załóżmy, że kupujesz PSVR2 (bo to dobry przykład), gdzie w zestawie dostajesz na kartce papieru kod do Horizon COTM. Kupujący zużywa kod i chce zwrócić sprzęt i słusznie nie może - jak teraz przywrócić pierwotny stan zestawu? Sklep po przyjęciu zwrotu musiałby odsyłać całość do producenta, ten wrzucać nowe "zdrapki" i dopiero musiałyby wracać na sklep... kuriozum.
  • Odpowiedz
@pogop: Przecież możesz napisać do Nintendo w tej sprawie i Ci zwrócą kasę xD Tym bardziej, że to nie jest zwrot, a reklamacja - bo ponoć gra nie działa. To zrób odpowiedni materiał dowodowy - zdjęcia, filmiki i prześlij maila do Nintendo.
Nie raz ludzie pisali, że kupili przypadkiem grę lub expansion pass zamiast podstawki i pisali do Nintendo, a oni im zwracali kasę
  • Odpowiedz