Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, bo mam dylemat. Kupuję dom i pomimo sprzedaży mieszkania muszę trochę się zapożyczyć (250k). Miał być hipoteczny, ale bank robi cyrki od 2.5 miesiąca (gdzie kupującym moje mieszkanie dał kredyt w 2 tygodnie) ciągle wołając nowych dokumentów (b2b here) pomimo zdolności na poziomie 1.5 miliona (według samego banku). A że czas ucieka, to pojawiła się opcja pożyczenia trochę w rodzinie plus kredyt konsumencki (promocyjny, z oprocentowaniem takim samym jak hipoteczny).

Co byście wybrali i dlaczego?
250k hipotecznego i czekać co bank odpowie
vs
Pożyczyć w rodzinie 2x50k, dorzucić swoje 50k i 100k konsumenckiego (ponownie, oprocentowanie jak hipoteczny)

Jestem pewny, że osoby z rodziny które chcą pożyczyć nie zaczną później robić problemów i wymagać nie wiadomo czego.

#nieruchomosci #bank #kredyt #kredythipoteczny #finanse #finanseosobiste

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

która opcja?

• 250k hipotecznego i dalej czekać 33.7% (29)
  • 50k własne + 2x 50k pożyczyć + 100k kredytu 66.3% (57)

Oddanych głosów: 86

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: trzeba było składać przez pośrednika do kilku banków miałbyś gdzieś już decyzje, ale jak masz opcje na kredyt konsumencki z oprocentowaniem takim jak hipoteczny(bardzo wątpliwe chyba że z zakładu pracy) to nie wiem co się zastanawiasz, przecież ryzyko jest po stronie wierzycieli.
  • Odpowiedz
kredyt konsumencki (promocyjny, z oprocentowaniem takim samym jak hipoteczny).

@mirko_anonim: kredyt konsumencki z taką samą marżą i rrso jak hipoteka?
No nie, w takie jednorożce nie wierzę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Idz do niezrzeszonego doradcy kredytowego. Oni wiedza, ktore banki lubia b2b, ktore banki daja najnisze oprocentowanie. A warunki masz takie same jakbys poszedl bezposrednio do banku.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dokładny-opiekun-99:

trzeba było składać przez pośrednika do kilku banków miałbyś gdzieś już decyzje

@proszebardzo2: o tym już kiedyś pisałem z anonima. Składałem to przez pośrednika, ale udało jej się nam wmówić, że w konkretnym banku starczy, bo szybko wydają decyzje, ale i mają dobre warunki. No i ludzie, którzy ode mnie kupują faktycznie mieli decyzję w 1.5 tygodnia. Potem wymusiliśmy na niej, żeby jednak złożyć w kilku innych bankach,
  • Odpowiedz
Miał być hipoteczny, ale bank robi cyrki od 2.5 miesiąca (gdzie kupującym moje mieszkanie dał kredyt w 2 tygodnie) ciągle wołając nowych dokumentów (b2b here)

@mirko_anonim: Uzyskanie kredytu hipotecznego w przypadku działalności gospodarczej nie powinno trwać tak długo. Standardowo proces kredytowy trwa maksymalnie do miesiąca. Niektóre banki wydają decyzję nawet w ciągu tygodnia. Czy złożyłeś wniosek tylko do jednego banku?
  • Odpowiedz
Bierz konsumencki. Nawet jeśli byłby nieco droższy, to nie ponosisz kosztów hipoteki, ubezpieczenia itp.
A zmotywuje Cię to do szybszej spłaty.
  • Odpowiedz