Wpis z mikrobloga

Na działce o szerokości 24m (wymiary 38x24m) bez problemu postawię dom z garażem w bryle domu z wjazdem od frontu? Zastanawia mnie ta szerokość 24m - nie będzie to znacznie ograniczało wyboru projektów?

#budujzwykopem #dzialkabudowlana #budowadomu
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malchos:
Jaka jest minimalna odległość budynku od granicy działki?

Ile metrów od granicy działki można zbudować dom? Podstawowe opcje są dwie:

4 m– w przypadku budynku zwróconego ścianą z oknami lub drzwiami w stronę
  • Odpowiedz
@Malchos: najlepiej weź kartkę w kratkę albo z geoportalu wydrukuj sobie tę działkę w skali i ołówkiem narysuj odległości jakie @MickM wypisał czyli to 4m od granic działki

i w przestrzeni co ci zostanie wrysuj sobie domek zobacz jakie maksymalne wymiary będzie miał i powierzchnię
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: Ok czyli de facto na szerokość zostaje mi 24m - 4m - 4m = 16m (zakładając obie ściany boczne z oknami).
Na długość działka działka ma 38m (33m odliczając linię zabudowy). 33m - 4m = 29m.
Tak na dom parterowy 300m zużyję ok 19x16m działki co zostawi mi 10x16 na ogród z tyłu domu. Dobrze to liczę?
  • Odpowiedz
@Malchos: tak, dobrze liczysz ale w teorii

ponieważ na podstawie Warunków Zabudowy lub MPZP może ograniczać cię

- szerokość elewacji frontowej (szerokość budynku od strony wjazdu na posesję)
- lokalizacja wjazdu na posesję (i
  • Odpowiedz
@Malchos: ja mam działkę 25m szeroką, zgodnie z moim mpzp musiałem zostawić 4m wolne do sąsiada i 6m do drogi więc na budynek zostało 15m, ograniczyło to sporo liczbę projektów. Możesz sobie na archonie posprawdzać co ci będzie pasowało na podstawie wymiarów. Sam mam projekt jablonki 12g2. Dodatkowo na archon przy projektach możesz sobie ustawić projekt na narysowanej przez siebie działce gdzie możesz pododawać odległości od granicy gdzie nie można
  • Odpowiedz