Wpis z mikrobloga

Pod koniec 2023 kupiłem mieszkanie. Chciałem się w końcu w nim zameldować, żeby co wybory nie musieć zmieniać swojego adresu do głosowania. Próbowałem to zrobić online. No i mam problem, bo system nie chce mnie automatycznie zameldować. Twierdzi, że dane z księgi wieczystej różnią się od tych podanych przeze mnie (podaje się kraj urodzenia i ostatni kraj zamieszkania, adres do meldunku i nr księgi), mimo że dane zgadzają się z tymi z księgi wieczystej (specjalnie sprawdzałem po raz n-ty na EUKW). Miał ktoś taki problem?
Gdy system nie zamelduje automatycznie, można wtedy przesłać skany dokumentów urzędasom do wglądu, konkretnie odpis z księgi wieczystej albo wyciąg z działów I i II księgi wieczystej. Problem w tym, że tego nie mam. Bo i po co, skoro mam akt notarialny oraz wg EUKW ja widnieję jako właściciel mieszkania. Nie widzi mi się specjalnie bulić kilkadziesiąt zł za odpis tylko po to, żeby dopełnić czegoś co w gruncie rzeczy jest fikcją prawną...
#meldunek #urzad #mobywatel #biurokracja #mieszkanie #ksiegiwieczyste #epuap #cyfryzacja #przepisy #prawo #zalesie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daktyle: Zamiast skanów księgi wieczystej ja bym załączył wydruk z EUKW. Urzędnik zawsze może sprawdzić sobie sam czy dane się zgadzają ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@daktyle: ten meldunek online jest głupi, też próbowałem i mówi, że coś jest źle w księgach

ja dzwonię do sądu do wydziału ksiąg i patrzą, mówią, że wszystko jest dokładnie jak powinno
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: no i jak, zameldowałeś się koniec końców? U mnie jedyną ewentualną rozbieżnością przychodzącą mi na myśl jest to, że w księdze wieczystej nazwa ulicy składa się z samego nazwiska, a na stronie do zmiany meldunku w formularzu masz do wyboru pełną nazwę ulicy. To by było zbyt głupie gdyby było powodem moich problemów, ale kto wie... xD
  • Odpowiedz
@daktyle: wysłałem tak jak tam piszą wniosek do urzędu a jak do mnie zadzwonili, że mam coś niby donieść to powiedziałem, że wszystko jest w księdze wieczystej przecież

no i nagle jakoś się dało zrobić
  • Odpowiedz
jaki wydruk? Mówisz o odpisie w wersji elektronicznej? On też jest płatny.

@daktyle: Nie. Mówię o wydruku stron EUKW prosto z przeglądarki (a w zasadzie wydruk do pdf) poszczególnych stron/ działów KW
  • Odpowiedz
@daktyle: najczęściej nie przechodzi przez to, że pisownia numeru budynku / lokalu się różni od tego co podajesz we wniosku. Ma znaczenie wielkość liter, jakieś spacje, znaki specjalne, np. litera M w oznaczeniu lokalu (musi być jeśli jest w KW). System działa zero-jedynkowo - albo wszystko się zgadza i przechodzi, albo jakiś mały błąd jest i już mamy odrzut.

Ewentualnie sprawdź czy nie podajesz księgi budynkowej zamiast lokalowej ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@tiksiu: tak właśnie podejrzewam, że jest powodem jest ulica. W księdze mam ul. Kowalskiego, a w mObywatelu do wyboru jest ul. Jana Kowalskiego xD
  • Odpowiedz
  • 0
@tiksiu: zrobiłem zdjęcie całej pierwszej strony aktu oraz części drugiej (bez dołu, gdzie była podana cena ( ͡° ͜ʖ ͡°)) i urzędas w piątek przyklepał. O dziwo poszło sprawniej niż się spodziewałem.
  • Odpowiedz