Wpis z mikrobloga

Rozumiem to, że starsze osoby głosują na PiS, a TV Republika mogła im wyprać mózgi – na przykład moja babcia ukończyła tylko dwie klasy podstawówki, po czym wybuchła wojna i nigdy nie wróciła do szkoły. Jednak fakt, że w 2025 roku wciąż tak wiele osób odda głos na Mentzena/Konfederację, jest naprawdę trudny do wytłumaczenia.

#polityka #bekazpisu #bekazprawakow
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jednak fakt, że w 2025 roku wciąż tak wiele osób odda głos na Mentzena/Konfederację, jest naprawdę trudny do wytłumaczenia.

@manlet185cm: aż tak trudne to nie jest. Minęło 21 lat od wejścia Polski do UE. Dzisiejszy nawet 28-latek czasy sprzed wejścia do UE pamięta z perspektywy co najwyżej piaskownicy. Wychował się już także z telefonem w ręce, więc tania kampania tiktoczkowa mentzena z populizmami "unia be" trafia na baaaardzo podatny grunt.
  • Odpowiedz
@manlet185cm: Nie jest. Nie każdy się orientuje i do wielu docierają tylko głośne populistyczne slogany.
No i nie twierdzę że jest różowo, ale ludzie jednak nie doceniają jak dobrze żyje się w takim kraju jak Polska.
  • Odpowiedz
@manlet185cm ja rozumiem to w tym sensie że to jest w tej chwili partia buntu (a dokładniej to partia z wizerunkiem partii buntu)
Ale sam fakt że połowa moich rówieśników deklaruje głosowanie na nich mnie przeraża
  • Odpowiedz
@manlet185cm: tak jak wyżej ktoś napisał jak ktoś ma powyżej 30 lat to nie pamięta czasów bez unii europejskiej i dla niego ten stan jest domyślny od zawsze, często młodzi ludzie chcą zmian jakichkolwiek więc głosują na zmiany - jakiekolwiek, a konfederacja te zmiany zapowiada, a właściwie wywrócenie całego państwa do góry nogami. Czy takie wywrócenie jest możliwe to już inna kwestia, ale żadna partia nie zapowiada jakichś większych zmian
  • Odpowiedz
@manlet185cm moim zdaniem chodzi o upad3k czytelnictwa.
Juz telewizja serwowala glownie emocje, bo w 30 minutowych wiadomosciach ciezko o bardziej poglebiony przekaz.
Potem weszly tiktoki i twitty i zrobil sie gnoj kompletny.
Lud nie czyta, nie jest w stanie zweryfikowac informacji, nawet nie potrafi okreslic priorytetu waznosci.
Dane liczbowe nie istnieja, bo po co.
Mam kontakt z konfiarzami, ich braki w wiedzy ogol ej sa uderzajace.
  • Odpowiedz
@manlet185cm: "Osób", napiszmy wprost jak jest, są to młodzi, niewykształceni heteroseksualni mężczyźni, próbujący pociągnąć ten kraj na dno byle lewaków i julki bolała d--a. Tak samo wygląda poparcie dla Afd czy Trumpa zresztą.
  • Odpowiedz
@walciak: Jak często? Osoby z wykształceniem wyższym najczęściej głosowały w 2023 na 1) KO 2) Pis 3) Trzecią Drogę 4) Lewicę i dopiero na piątym miejscu na Konfederację.
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke nie tylko młodzi chcą wywraca stolik, nieraz na bazarze czy w kolejce słyszałam jak emeryt mówił że porządek to by zrobiła dopiero wojna. Huk że nie miałby emerytury...
@manlet185cm ostatnio dobrze to podsumowały w tv 2 babki, jedna spec od mediów, wniosek był że, na kandydatów antysystemowych, głosuje pewna grupa osób, które mówią że nie oglądają tv, że mają swoje niezależne media itp, i że paradoksalnie ta grupa jest
  • Odpowiedz
ja na tiktoku widze mlode dziewczyny ktore deklaruja sie na wyborcow mentzena i jada po ukraincach co mnie szokuje bo 5 lat temu nie bylo nawet mowy o czyms takim

@manlet185cm: Zawsze było trochę edgy alternatywnek, które głosowały "za gospodarką" (wiem, bo sama byłam ( ͡° ʖ̯ ͡°) ), teraz dzięki social mediom i algorytmom łatwiej sprawić wrażenie, że takich osób jest więcej, a tiktok jako
  • Odpowiedz
@Pavulon12345: nigdy nie sprzedawało się więcej książek niż teraz, nigdy chyba zainteresowanie polityką jak i dostęp do niej nie był większy. Problemem jest inflacja informacji oraz zwykły rachunek opłacalności. Wyprodukowanie nieprawdziwej albo zmanipulowanej informacji nie kosztuje prawie nic, a żeby ją obalić lub sprostować i jeszcze dotrzeć do odbiorców tej informacji jest niesamowicie kosztowne lub wręcz niemożliwe. Rzeczywistości się nie oszuka ale co za problem wygenerować kolejne kłamstwo gdy stare
  • Odpowiedz
@pianinka szczerze to myślałem o przykładzie anegdotycznym bo wszyscy konfiarze którzy znam są po studiach i to zwykle porządnych. Ale odnosząc sie do danych, lepsza byłaby statystyka tego jaki % wyborców konfy ma wyższe wykształcenie.
  • Odpowiedz