Wpis z mikrobloga

Musicie pamiętać że koszty pracownika jakie ponosi pracodawca w Polsce są gigantyczne. W Niemczech, Francji czy na takim zadupiu jak upadła już Hiszpania to są zwykle koszty, a u nas to metafizyka, to jak spotkanie z najwyższym, zusy trzeba, zdrowotne trzeba aż się ciśnienie januszowi podnosi. A jeszcze to L4 to najlepiej zakazać.

Więc nic dziwnego że trzeba sprowadzać pakostancow wie skąd skoro są takie koszty pracy!

#pracbaza #polska #gospodarka #januszex #ekonomia
picasssss1 - Musicie pamiętać że koszty pracownika jakie ponosi pracodawca w Polsce s...

źródło: Estimated_hourly_labour_costs_2023_EUR_map-1170x1170

Pobierz
  • 152
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1:

pan przedsiębiorca ma koszty zamykam temat, a i zapomniałem dodać że eurostat to lewacka propaganda

Zastanów się czemu sektor państwowy w Polsce płaci tak mało w porównaniu z zachodnim np. w edukacji. W sektorze państwowym nie ma żadnych panów przedsiębiorców. Jest sama
  • Odpowiedz
@picasssss1: nie hejtuj bo panu Januszowi będzie smutno. Nie dość że od 20 lat dokłada do firmy żeby ludzie mieli pracę to jeszcze mu dokładają;(
Prawda jest taka, że to p--------o "państwo mi zabiera, ja bym chcioł więcej dać ale koszty" pozostanie tylko p---------m. Nawet gdyby państwo obniżyło te mityczne koszta, to by było jak w tym memie "Panie Januszu, państwo obniżyło panu koszta prowadzenia działalności, czy to znaczy że
  • Odpowiedz
@picasssss1: nie wrzucajmy też januszy worka z drobnymi przedsiębiorcami-mireczkami. Masz pomysł na mały biznes, który mógłby przynieść takie same pieniadze jak na gównianym etacie po jakimś czasie luib nawet i większe - co z tego jak zarobisz najpierw 200-500 zł a już od razu musisz zapłącić1000 zł -zusu i złodziejskiej składki zdrowotnej. 2 lata rozkręcania lokalnego biznesu w powiatowym i trochę w necie i masz kopa w dupę 2500 zł
  • Odpowiedz
@Mokebe_Testo: w moim powiatowym taki zestaw to jakieś 4x15 zł = 60 zł. Praktycznie wszystko po 15 zł. Kawa, herbata, ciasto, ciastko. Gdzie nie pójdziesz to 60 zł znika z portfela na 2osoby.
A burgerek z napojem to 100+ na 2osoby. Więc przestałem chodzić.
  • Odpowiedz
@Raf_Alinski Pokazujesz wydajność na podstawie wypracowanego PKB. Ty chyba za bardzo nie wiesz co pokazałeś xDDDDDDDDDD

@swobodny_jogurt

@PfefferWerfer: cały ten pic wprowadza w błąd ponieważ skladki na zus itd opłacane przez pracodawce są wyciągnię poza wypłate i jesteśmy jedynym krajem ktory robi taki numer. Niby płaca minimalna to 4666zł ale w rzeczywistosci jest to 4666 + jakies 1500zł zusu. No ale
  • Odpowiedz
@Mini_Jack: Szwajcaria też jest dobrym przykładem. Po wielkiej biedzie, kraj bez żadnych złóż naturalnych nauczył się przetwarzać w maksymalnym stopniu surowce, które przez niego przejeżdżają.
  • Odpowiedz