Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem #urzadzajzwykopem #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kuchnia #blat #konglomerat #hpl

Cześć! Stoję przed wyborem blatu do kuchni i zastanawiam się na dwoma materiałami: konglomeratem kwarcowym i blatem kompaktowym hpl. O ile w przypadku pierwszego większość opinii jest pozytywna, tak przy blatach hpl ciężko natrafić na rzeczywiste opinie kogoś, kto długo to użytkuje. Czy mamy tu użytkowników tych blatów? Czy to prawda, że na tych blatach łatwo powstają plamy i „przetarcia”? Znalazłem też opinie, że łatwo wyginają się przy zmianach temperatury. Stolarz odradza mi hpl, natomiast projektant mówi, że stosuje do swoich projektów i nie miał negatywnego feedbacku. Wizualnie bliżej mi do hpl. Jeszcze nie robiłem wycen, ale mam skrajne opinie: projektant mówi, że blat hpl wyjdzie dużo taniej niż konglomerat, z kolei w internecie niektórzy piszą, że materiał+robocizna wyjdą podobnie w przypadku obu materiałów.
Czy mamy tu użytkowników jednych i drugich blatów? Moglibyście podawać wady i zalety? Jakiś czas użytkujecie? Albo jest tu ktoś, kto zajmuje się zawodowo montażem tych blatów i podzieli się swoją opinią?
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiatrakkk ja mam biały kompakt w łazienkach i potwierdzam, jak coś zaplami typu farba do włosów to pozamiatane.
Ale jest zaskakująco trwały.
Mam też kawałek blatu z kompaktu w spiżarni i w pralni, ale tam nie jest szczególnie narażony na ciężkie warunki.
Też słyszałem od stolarza, że nie poleca na nasłonecznioną stronę.
Do kuchni wziąłem granit i to moim zdaniem była bardzo dobra decyzja.
Konglomerat mam na parapetach i jednak się
  • Odpowiedz
@Wiatrakkk: ja mam konglomerat w kuchni i łazience i mega polecam, nic się nie dzieje, stawiasz gorące garnki, woda może sobie być przez godzinę i nic się nie psuje ;)
  • Odpowiedz