Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #elektryka

Dobry wieczór,
zacząłem robić elektrykę u siebie w domu (jest to mój pierwszy raz i nie jestem elektrykiem). Mam kilka pytań teoretyczno-praktycznych.

1. Czy rozdzielnica 6x24 będzie wystarczająca na około 40 obwodów. Poza jakimiś licznikami i może z 2-3 zasilaczami do ledow nie planuje tam żadnej automatyki.
2. Mam za dobre pieniądze (flaszka łiskacza) szafę 42U. Kusi mnie ją wykorzystać jako rozdzielnica. Nie wiem czy to duża fanaberia w domu jednorodzinnym?
3. Gdzie zazwyczaj schowany jest zasilacz plus ewentualny sterownik do pasków ledowych pod stopniami schodowymi ?
4. Zakładając w przyszłości fotowoltaikę, która na pewno nie będzie na dachu to jak mogę się przygotować do tego? Nie chcę teraz żadnych kabli podpinać ani ciągnąć bo nie wiem czy będę ją miał i w którym ona będzie dokładnie miejscu. Czy jest coś co mogę zrobić, na ten moment ?
5. Kwestia ewentualnego zasilania z agregatu, tutaj też nie wiem jakie są dobre praktyki. Zakładam, że agregat będę umieszczał będzie pod wiatą, która od rozdzielnicy będzie w odległości 3 metrów ? Jaki tam kabel pociągnąć, dawać jakaś wtyczkę na elewacji ? Agregat jakiś 1 fazowy, tak aby zasilił pompę ciepła i lodówkę :P W sumie to nie wiem jak kuchnia indukcyjna się zachowuje, gdy nie działa 1 faza...
6. Kto potrafi w porothermie 11.5cm wywiercić otwór pod kieszeniowe puszki 80mm i nie przebić ściany ?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

2. Mam za dobre pieniądze (flaszka łiskacza) szafę 42U. Kusi mnie ją wykorzystać jako rozdzielnica. Nie wiem czy to duża fanaberia w domu jednorodzinnym?

@stabil88: nie widzę jak miałaby się nadać na rozdzielnicę. Zupełnie inny standard.

5. Kwestia ewentualnego zasilania z agregatu, tutaj też nie wiem jakie są dobre praktyki. Zakładam, że agregat będę umieszczał będzie pod wiatą, która od rozdzielnicy będzie w odległości 3 metrów ? Jaki tam kabel
  • Odpowiedz
Agregat jakiś 1 fazowy, tak aby zasilił pompę ciepła

@stabil88: jesteś pewien? Indukcja może być zasilana z 1 fazy tylko dla bezpieczeństwa trzeba by puścić 2 przewody neutralne i rozpiąć fabryczne połącznie, chyba ze dasz 6mm^2 bo przy jednej fazie przez N będzie płynął większy prąd.

Co do wtyczki na elewacji montujesz coś takiego jeśli chodzi 1 fazę prąd dostosowany do agregatu. W rozdzielnicy odpowiedni przełącznik tak aby nigdy na
wypokowy_expert - > Agregat jakiś 1 fazowy, tak aby zasilił pompę ciepła 

@stabil88:...

źródło: i-gniazdo-przylaczeniowe-pradu-cee-na-sciane-pojazdu-321-064

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
nie widzę jak miałaby się nadać na rozdzielnicę. Zupełnie inny standard.

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Zrobić się da :) Panele koło 80 ziko, zajmują 3U, koło 20-24 ich się mieści.

Jeśli robisz w przyszłości fotowoltaikę i będziesz miał już falownik, to dość łatwo do instalacji dokleisz magazyn energii. A jak będziesz miał magazyn energii to spokojnie on zastąpi agregat, bo prądu przecież nie będzie przez maks kilka
stabil88 - >nie widzę jak miałaby się nadać na rozdzielnicę. Zupełnie inny standard.
...

źródło: obraz_2025-03-17_221515782

Pobierz
  • Odpowiedz
wy. Głownie chodzi mi o pompę ciepła 1F i lodówkę. W sumie tak teraz myślę, że można dać drugie gniazdko z tego samo obwodu co lodówka, w razie wu. Tutaj nie gadałem z żadnym elektrykiem, nie wiem czy to się zasila całą fazę czy wskazuje konkretne obwody

@stabil88: to już zależy jak chcesz, najwygodniej to zasilać cały dom, jak ma się odrobinę rozumu i nie uruchamia na agregacie prania czy
  • Odpowiedz
3. Gdzie zazwyczaj schowany jest zasilacz plus ewentualny sterownik do pasków ledowych pod stopniami schodowymi ?

@stabil88: w najbliższej zabudowie meblowej. Zasilacz nie musi być bezpośrednio przy pasku przecież, możesz sobie przeciągnąć przewody włącznik->zasilacz i zasilacz->LED. Oczywiście bez szarżowania, bo od zasilacza do LED to już cieniutkie przewody, więc jak za daleko będzie, to będziesz miał spory spadek napięcia. I wtedy w zależności od liczby schodków może przygasać na końcu.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: Tutaj bardzo teoretyzuje, w sensie nie widziałem schematu takiego połączenia. Zakładam, że jak pociągnę 5x4mm2 od rozdzielnicy do gniazdka w elewacji to już elektryk sobie z tym poradzi w samej rozdzielnicy. Też z drugiej strony człowiek teraz nawymyśla, a potem i tak nie będzie z tego korzystał...
  • Odpowiedz
@stabil88 ja się podłączę do tematu, proszę wołać. Co do PV zakładali mi dużo później jak powstawała rozdzielnica (20lat xD) i wymagało to wyodrębnienia obwodów i podłączenia miernika energii przed jakikolwiek obwód, więc jeśli rozdzielnica bezdzie twoim pierwszym pierwszym punktem, i nie chcesz mieć potem skrzynek gdzieś na ścianach, to przewidziałbym miejsce pod miernik i zabezpieczenia pod PV. Od siebie dodałbym ewentualnie konwertery jakieś rs485 itd pod szyny DIN ale to
  • Odpowiedz
@stabil88: ad 6. to hydraulik u mnie wykuł w porothemie 11,5 szafkę rozdzielacza na 12 obwodów tak że w pustaku została tylko ta ostatnia cienka şcianka(3mm) i tynk.
  • Odpowiedz
@stabil88: rozdzielnica to najlepiej z 30% zapasem. I wszędzie gdzie nie jesteś pewien co będzie szło to peszle z pilotem( np: PV, kable głośnikowe, do projektora, do jadalni pod stół, do szopki narzędziowej, do zadaszenia tarasu, do bramy, do karniszy/żaluzji elektrycznych, antenowe, itp)
  • Odpowiedz