Aktywne Wpisy
blackghost +23
Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Schwarzfahrer +244
Podzielę się z wami czymś.
Pracuje w pewnym markecie ze sprzętem rtv i agd.
Podstawy na umowie mam mniej niż najniższa krajowa. Do tej minimalnej musze dobić sobie premią, potem to co więcej dostaje jako prowizję. Oczywiście jak premii nie wypracuje to pracodawca łaskawie mi dopłaci do tej minimalnej.
Za
Pracuje w pewnym markecie ze sprzętem rtv i agd.
Podstawy na umowie mam mniej niż najniższa krajowa. Do tej minimalnej musze dobić sobie premią, potem to co więcej dostaje jako prowizję. Oczywiście jak premii nie wypracuje to pracodawca łaskawie mi dopłaci do tej minimalnej.
Za
Dobry wieczór,
zacząłem robić elektrykę u siebie w domu (jest to mój pierwszy raz i nie jestem elektrykiem). Mam kilka pytań teoretyczno-praktycznych.
1. Czy rozdzielnica 6x24 będzie wystarczająca na około 40 obwodów. Poza jakimiś licznikami i może z 2-3 zasilaczami do ledow nie planuje tam żadnej automatyki.
2. Mam za dobre pieniądze (flaszka łiskacza) szafę 42U. Kusi mnie ją wykorzystać jako rozdzielnica. Nie wiem czy to duża fanaberia w domu jednorodzinnym?
3. Gdzie zazwyczaj schowany jest zasilacz plus ewentualny sterownik do pasków ledowych pod stopniami schodowymi ?
4. Zakładając w przyszłości fotowoltaikę, która na pewno nie będzie na dachu to jak mogę się przygotować do tego? Nie chcę teraz żadnych kabli podpinać ani ciągnąć bo nie wiem czy będę ją miał i w którym ona będzie dokładnie miejscu. Czy jest coś co mogę zrobić, na ten moment ?
5. Kwestia ewentualnego zasilania z agregatu, tutaj też nie wiem jakie są dobre praktyki. Zakładam, że agregat będę umieszczał będzie pod wiatą, która od rozdzielnicy będzie w odległości 3 metrów ? Jaki tam kabel pociągnąć, dawać jakaś wtyczkę na elewacji ? Agregat jakiś 1 fazowy, tak aby zasilił pompę ciepła i lodówkę :P W sumie to nie wiem jak kuchnia indukcyjna się zachowuje, gdy nie działa 1 faza...
6. Kto potrafi w porothermie 11.5cm wywiercić otwór pod kieszeniowe puszki 80mm i nie przebić ściany ?
@stabil88: nie widzę jak miałaby się nadać na rozdzielnicę. Zupełnie inny standard.
@stabil88: jesteś pewien? Indukcja może być zasilana z 1 fazy tylko dla bezpieczeństwa trzeba by puścić 2 przewody neutralne i rozpiąć fabryczne połącznie, chyba ze dasz 6mm^2 bo przy jednej fazie przez N będzie płynął większy prąd.
Co do wtyczki na elewacji montujesz coś takiego jeśli chodzi 1 fazę prąd dostosowany do agregatu. W rozdzielnicy odpowiedni przełącznik tak aby nigdy na
źródło: i-gniazdo-przylaczeniowe-pradu-cee-na-sciane-pojazdu-321-064
Pobierz@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Zrobić się da :) Panele koło 80 ziko, zajmują 3U, koło 20-24 ich się mieści.
źródło: obraz_2025-03-17_221515782
Pobierz@stabil88: to już zależy jak chcesz, najwygodniej to zasilać cały dom, jak ma się odrobinę rozumu i nie uruchamia na agregacie prania czy
@stabil88: w najbliższej zabudowie meblowej. Zasilacz nie musi być bezpośrednio przy pasku przecież, możesz sobie przeciągnąć przewody włącznik->zasilacz i zasilacz->LED. Oczywiście bez szarżowania, bo od zasilacza do LED to już cieniutkie przewody, więc jak za daleko będzie, to będziesz miał spory spadek napięcia. I wtedy w zależności od liczby schodków może przygasać na końcu.