Wpis z mikrobloga

Mirki, wstawiłem parapety MDF (bo były względnie tanie i w tej samej okleinie co okna). Przetrwały prace tynkarskie, ale teraz w okresie schnięcia posadzki (w domu utrzymuje się wilgoć, nie mogę wietrzyć) parapety spuchły. Nie dotrwały nawet do końca budowy. Można coś z tym zrobić, czy raczej do wymiany? Dodam, że tynki mam cementowo wapienne i się zastanawiam czy można to wymienić tak, aby nie było widać.
#budujzwykopem #remontujzwykopem #budownictwo #budowadomu #remont #stolarstwo
PorkieTeresa - Mirki, wstawiłem parapety MDF (bo były względnie tanie i w tej samej o...

źródło: image_picker_7152804F-F80C-4B56-BB9D-347BB9DD0EC4-1907-00000081DAB6DC63

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PorkieTeresa: No offence ale zastanawiam się co Cię podkusiło żeby wstawić parapety z MDF przed tynkami i posadzką i to jeszcze zimą.
Jak będziesz je wymieniał to możesz zamiast gipsu użyć kleju do płytek, będzie bardziej pasował do tynków CW
  • Odpowiedz
  • 0
@Zabi96: parapety MDF wybrałem dlatego, że imitują drewno, a kamienie mi się nie podobają. Jednak chyba będę musiał wstawić kamienie. :( A co do pory roku, tynki były robione w listopadzie, tynkarz zaproponował wstawienie parapetów po obrzutce - zwykle na tym etapie montuje parapety. ;) Tak naprawdę, to wygląda na to, że wilgoć po posadzkach je dobiła. :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Zabi96: dzisiaj właśnie zacząłem wietrzyć, na stropie mam pełno wilgoci, woda aż kapie. Na początku myślałem że tak ma być, ale dzisiaj zauważyłem takie plamki wilgoci/pleśni. To chyba niedobrze, co?
  • Odpowiedz
  • 1
@PorkieTeresa nie najlepiej, wietrz ile wlezie teraz
Kup sobie termometr z pomiarem wilgotności i monitoruj.
Okna na noc zostawiaj uchylone a w dzień jak tylko możesz otwarte na oścież
  • Odpowiedz