Wpis z mikrobloga

Właśnie słuchałem wywiadu z Nawrockim w radiu, który powiedział, że przez kryzys demograficzny liczba Polaków może spaść do poniżej 30mln w 2100 roku. Chłop ma chyba dane sprzed 10 lat, bo jak spadniemy tylko do 30mln, to będzie wielki sukces, a realistyczny scenariusz to bardziej 15mln.
Ale mimo wszystko ma u mnie mały plusik za dostrzeżenie problemu, chociaż i tak jego pomysły na rozwiązanie problemu niewiele by pomogły.

#demografia #dzieci
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Lonate:

Pierwszy punkt planu 21 to PIT 0 proc. dla rodzin, które mają dwoje lub więcej dzieci. Dlaczego to mój numer jeden? Są dwa powody. Po pierwsze, Polsce grozi katastrofa demograficzna. Nigdy wcześniej nie rodziło się tak mało dzieci, więc musimy zrobić wszystko, co możliwe, aby pomóc tym, którzy decydują się na założenie rodziny. Po drugie, bo praca musi się opłacać, a szczególnie praca rodziców na rzecz ich dzieci

Co
  • Odpowiedz
@Arlekin29 powiem szczerze, że PIT 0 skłoniłby mnie do drugiego dziecka. Chyba, że będzie obostrzenie typu zarobki do 70k rocznie czy coś xD I ciekawe co ma na myśli „praca rodziców na rzecz dzieci musi się opłacać”
  • Odpowiedz
  • 1
@zmarnowany_czas: nie że nie potrafi zacytować bo znalazłem to źródło, tylko że jest zbyt optymistyczne:

Liczba ludności Polski spadnie z 37,6 mln w 2022 r. do zaledwie 29,5 mln w 2100 r. – wynika z najnowszej prognozy demograficznej Eurostatu. Polska jest jednym z krajów Unii Europejskiej, które są pod tym względem w czołówce.

https://www.money.pl/emerytury/apokaliptyczna-wizja-liczba-polakow-spadnie-ponizej-30-milionow-6888739237005856a.html
  • Odpowiedz
  • 5
@Foxing: no właśnie pisowcy nie ogarniają tego, że ich działania mogą co najwyżej pomóc rodzinom z 1 lub 2 dzieci na podjęcie decyzji o kolejnym dziecku, ale nie pomogą singlom którzy chcą mieć dzieci i osobom w związkach bez dzieci
¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Arlekin29: Co z tego, że będzie zwolnienie z podatków czy kolejne socjale 1000+, skoro na długo przed zrobieniem choć jednego dziecka trzeba sobie kompletnie przeorganizować życie, kupić masę rzeczy, zmienić mieszkanie na większe itd ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Arlekin29: to stare prognozy, obecne mówią o 19 mln w 2100, a poniżej 30 mln to może nie kilkanaście, które wspomniałem, a ~20 lat. Do tego ważna sprawa, te prognozy GUS które są we wspomnianym przez Ciebie artykule są na podstawie wariantu średniego prognozu GUS. A wiesz gdzie jesteśmy realnie? Poniżej wariantu najgorszego.

https://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/dispatches/onz-populacja-polski-w-2100-r-skurczy-sie-do-1933-1943-mln/
  • Odpowiedz
@Arlekin29 i bardzo dobrze. Jesteśmy tak głupim narodem, że nie powinniśmy się rozmnażać. Nawet więcej, kołchoz jest tak głupim tworem że Europa będzie liczyć z 200mln ludności z czego 150 to będą nygusy a 50 osoby z chorobami psychicznymi.
  • Odpowiedz
@Togira_Ikonoka: Niby tak, ale sam fakt, że osoby starające się dopiero o dziecko / dzieci mają zerowe wsparcie. Jedyne co liczy się dla rządzących tym naszym k----------m, to duże rodziny, mające najwyraźniej powstawać z k---a mirabelek i szczawiu xD
  • Odpowiedz
Nic się nie da zrobić, te dziewczyny które miały dzisiaj rodzić dzieci, nie urodziły się 20-30 lat temu.

kołchoz jest tak głupim tworem

No niestety, cała europa dała się wpuścić w maliny, i mała niewybieralna elita robi wszystko co im lobbyści zaproponują.
Jedynym wyjściem jest rozwalenie skostniałej struktury, lecz niestety, ludzie wolą tkwić w znanym bagnie niż budować nowe, i próbują za wszelką cenę reanimować trupa, wierząc w bajki, że wybory parlamentarne
olokynsims - Nic się nie da zrobić, te dziewczyny które miały dzisiaj rodzić dzieci, ...

źródło: link_rGaLxGl0E9032IUX4Wwo0FoVkjYzu3eO

Pobierz
  • Odpowiedz