Aktywne Wpisy

michal-golkowski +199
Dzieeeń dobry, Wykop!
Kłania się Michał Gołkowski - pisarz science-fiction i fantastyki, tłumacz symultaniczny języków kilku, ostatnio lepiej znany jako "ten gość od tłumaczenia Trumpa".
Poza tym, że od kilkunastu lat zarzucam czytelników książkami (podobno 35+ książek, ktoś to kiedyś policzył), to ostatnio w ramach wypadku przy pracy zdarzyło mi się popełnić reportaż o dekonstrukcji ruskiej propagandy, w ramach prac nad którym pojechałem do walczącej Ukrainy, żeby tam porozmawiać z ruskimi jeńcami wojennymi, a
Kłania się Michał Gołkowski - pisarz science-fiction i fantastyki, tłumacz symultaniczny języków kilku, ostatnio lepiej znany jako "ten gość od tłumaczenia Trumpa".
Poza tym, że od kilkunastu lat zarzucam czytelników książkami (podobno 35+ książek, ktoś to kiedyś policzył), to ostatnio w ramach wypadku przy pracy zdarzyło mi się popełnić reportaż o dekonstrukcji ruskiej propagandy, w ramach prac nad którym pojechałem do walczącej Ukrainy, żeby tam porozmawiać z ruskimi jeńcami wojennymi, a
źródło: 079n
Pobierz
PodniebnyMurzyn +29
Faceci z----------a i powodują najwięcej śmiertelnych wypadków, ale za to jak NIEKTÓRE baby jeżdżą, to są myślami wszędzie, tylko nie za kierownicą
#polskiedrogi
#polskiedrogi
źródło: image_picker_940FE9D8-C99C-416F-8288-71AA6F4291B2-10598-00001836051BB880
Pobierz

Osada Czorsztyn to kompleks 31 obiektów architektonicznych, znajdujący się w gminie Czorsztyn, na półwyspie Stylchyn.
W skład tego kompleksu wchodzi 9 zabytkowych drewnianych pensjonatów i willi, 11 wiejskich chałup i budynków gospodarskich oraz 11 kamiennych piwniczek. Wszystkie te obiekty zostały przeniesione przed zalaniem Jeziora Czorsztyńskiego z dawnych Maniów, Kluszkowiec i Czorsztyna i pochodzą z XIX i początku XX w.
Jeszcze kilka lat temu ta pięknie położona Osada Czorsztyn naprawdę tętniła życiem. Turyści bardzo chętnie korzystali tutaj z restauracji i hoteli. Osada założona w 1997 r. początkowo należała do gminy i wchodzącego w skład Skarbu Państwa Zespołu Elektrowni Wodnych Niedzica S.A. W późniejszych latach trafiała z rąk do rąk, aż w lutym 2019 r. została kupiona przez spółkę IMS Budownictwo. Niestety z powodu konfliktu obecnego właściciela Osady Czorsztyn, który miał w planach remont budynków, a konserwatorem zabytków, to niezwykłe miejsce z dnia na dzień popada w coraz większą ruinę.
W 2019 r. dziennikarze Tygodnika Podhalańskiego w jednym ze starych budynków należących do skansenu, odnaleźli około trzydziestu kartonowych pudeł, w których znajdowały się ludzkie kości. Najprawdopodobniej, szczątki pochodzą z pobliskiego cmentarza, który został przeniesiony przed powstaniem Zalewu Czorsztyńskiego.
Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj
Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.
Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.
Mój blog / Fanpage / Instagram /
#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
źródło: DSC_0203
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
@nightmeen: pewnie kupione za bezcen i właściciel czeka teraz na przypadkowy pożar.