Wpis z mikrobloga

Siemka, mam taką nieciekawą sytuację na swojej działce w związku z wymianą starych kabli miedzianych (internet ADSL) na światłowód.
A więc słowem wstępu - od jakich 5 lat staraliśmy się o internet światłowodowy na naszej ulicy. Cała nasza miejscowość miała już podłączony światłowód od przynajmniej 4 lat. Przez te 4 lata jeden sąsiad utrudniał nam przyłączenie całej ulicy do internetu światłowodowego z racji, iż światłowód musiałby iść przez jego słup, przez który przebiegają kable energetyczne. Sąsiad ten kazał nam się prosić każdego z osobna (sąsiadów) o zgody, choć jego warunki byłyby absurdalne i niemożliwe do spełnienia (choćby taki, że jednemu z sąsiadów nakazał zrezygnować z wjazdu do swojej posesji, "bo tak" xD). Jest to taka pospolita menda (niestety też patologia), której sprawia radość utrudnianie życia innym sąsiadom wokół. Po tych 5 latach, różnych kombinacjach i opracowaniach innych dróg puszczenia łącza światłowodowego wreszcie się udało, moje różne kombinacje puszczenia światłowodu przy pomocy osób trzecich, udało się zrealizować przez słupy i działki pozostałych sąsiadów na innych ulicach w naszej miejscowości (udało nam się uniknąć tą sąsiedzką mendę). Oczywiście w dniu przyłączenia światłowodu do naszej posesji wku#w u sąsiada był niesamowity (stał na balkonie za krzakiem z 3h klnąc pod nosem...), że w końcu się udało i to omijając jego "warunki".
I w związku z tym, chciałbym się poniekąd odegrać i pokazać mu jak to jest być kopniętym w dupę, żeby to teraz on sobie kombinował i wstawiał dodatkowy słup na swojej działce. Sytuacja wygląda tak, że na swojej działce mam wbity stary, drewniany słup neostrady tp (później orange), a obecnie jest nim puszczony światłowód tylko do naszej posesji (oraz stare kable miedziane, które docelowo mają zostać ściągnięte). Z tego słupa światłowód jest puszczony tylko do mnie i sąsiad również chcąc światłowód, musiałby się do niego przypiąć (bez wstawiania dodatkowego słupa na swojej działce). Zastanawiam się czy mogę jakoś cofnąć zgodę na użyczenie innym osobom tego słupa, który znajduje się na mojej działce lub zabronieni innym (lub konkretnym osobom) korzystania z niego. Oczywiście przewód światłowodowy, z którego korzystam ja (i potencjalnie korzystałby sąsiad) przechodziłby po całej mojej działce. Natomiast chcę jeszcze raz zaznaczyć, że słup stoi na mojej działce (a nie drodze gminnej).

I mam pytanie, czy jestem w stanie jakoś to zgłosić, iż nie życzę sobie, aby z danego słupa korzystały inne osoby? Jak to wygląda prawnie?
Dodam, że to nie jest kwestia bycia zawistnym do kogoś, ale ta osoba po dzień dzisiejszy podskakuje do nas nadal czy innych sąsiadów, ciąga po sądach o jakieś pierdoły. Czas pokazać, że karma wraca i że tym razem nie będzie korzystał z naszych kilku-letnich staraniach o przyłącze (światłowód mógł już być pociągnięty na całej ulicy 5 lat temu, ale znalazła się menda...).
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

#neostrada #tpsa #orange #play #netia #swiatlowod #internet #telekomunikacja #prawo #dzialka #budownictwo
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: słup Orange stoi na Twojej działce więc w teorii jak będą chcieli podłączyć sąsiada to muszą uzyskać Twoją zgodę. Nawet jakbyś nie miał słupa a tylko kable przechodziłyby nad Twoją działką to właściciel kabli powinien uzyskać Twoją zgodę na ich umieszczenie. W praktyce różnie bywa, niektórzy instalatorzy idą na wydrę i ciągną po słupach kable wciskając jakąś ciemnotę właścicielom działek bo liczy się przyłączenie klienta. Ale podsumowując, możesz nie
  • Odpowiedz
@MisiekD: jezeli kabel musialby isc w calosci przez twoja dzialke by podlaczyc sasiada to wtedy orange musi z toba podpisac papier ze zezwalasz na to, tzw. UUN.
  • Odpowiedz
  • 0
kluczowa kwestia: czy ustanawiałeś na rzecz teleoperatora jakąś służebność?

@PanKapibara: postaram się to sprawdzić na dniach, a to jakoś konkretnie ma być zapisane w księgach wieczystych? Zastanawiam się jak to może być tam zapisane.
  • Odpowiedz
  • 0
słup Orange stoi na Twojej działce więc w teorii jak będą chcieli podłączyć sąsiada to muszą uzyskać Twoją zgodę. Nawet jakbyś nie miał słupa a tylko kable przechodziłyby nad Twoją działką to właściciel kabli powinien uzyskać Twoją zgodę na ich umieszczenie. W praktyce różnie bywa, niektórzy instalatorzy idą na wydrę i ciągną po słupach kable wciskając jakąś ciemnotę właścicielom działek bo liczy się przyłączenie klienta. Ale podsumowując, możesz nie wyrazić zgody na
  • Odpowiedz
  • 0
@okfmale UUN nie jest wymagany jeśli nowe przyłącze trasowo idzie w śledzie istniejącego śladu.

@MisiekD jedynie post factum możesz eskalować jak już go zawieszą bez twojej zgody.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@NH35 @okfmale
Koledzy, niestety aktualnie sąsiad ma podpięcie internetu po naszym słupie po miedzianych przewodach. Siłą rzeczy chcą zmieniać docelowo wszędzie na światłowód (takie info dostałem).
I dlatego z racji, że wtedy ten światłowód przez ten słup leciałby tylko do mnie i potencjalnie sąsiada, taką możliwość wolałbym wstrzymać.
Dlatego też się zastanawiam czy da się to jakoś wycofać.
  • Odpowiedz
udnianie życia innym sąsiadom wokół. Po tych 5 latach, różnych kombinacjach i opracowaniach innych dróg puszczenia łącza światłowodowego

@MisiekD: Zeby wpisać służebność w księdze wieczystej, to Ty musiałbyś pójść do notariusza i wyrazić na to zgodę. Jeśli jesteś właścicielem to zakładam, że pamiętasz czy byłeś u notariusza w tej sprawie czy nie. Inna kwestia czy kupiłeś/dostałeś działkę ze służebnością już wpisaną (tego możesz nie pamiętać).
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD Z wieloletniego doświadczenia, praktyka jest taka. Że jeśli idzie dostać się z przestrzeni publicznej (chodnik, droga) do słupa będącego na prywatnej, wygrodzonej posesji to zdecydowana większość wykonawcow (w tym ja) nie pozyskuje dodatkowych zgód od takiego właściciela na powieszenie kabla. Jeśli natomiast dostęp (wejście) jest uzależnione od właściciela danej posesji, taką zgodę już pozyskuję.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@NH35 Ok, a czy ja jako właściciel posesji mogę to jakoś zablokować? Chociażby nie zgodzić się jakoś, iż słup stoi na mojej posesji?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@NH35 @Hajo86 hej, właścicielem tej działki na której stoi słup jestem od samego początku. Właśnie się dowiedziałem, że w księdze wieczystej nie ma wpisanych żadnych służebności. Czy w związku z tym jestem w stanie coś tutaj ugrać (w sensie zakazać wykorzystania słupa)? Niestety dostać na niego można się również ze strony drogi, ale słup jest na mojej działce, około 1 metra w głąb od granicy (przynajmniej 1m).
  • Odpowiedz
@MisiekD: tak, bo gdyby była służebność, to teleoperator miałby po prostu prawo do korzystania z tego słupa i kabla w ramach swojego przedsiębiorstwa jak zechce. A tak to technicznie rzecz biorąc możesz się nawet domagać usunięcia słupa (ale w rekacji prawdopodobnie pójdzie do sądu wniosek o ustanowienie służebności za wynagrodzeniem - chyba że mają możliwość łatwego przesunięcia linii).
  • Odpowiedz