Aktywne Wpisy
blackghost +7
Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Schwarzfahrer +122
Podzielę się z wami czymś.
Pracuje w pewnym markecie ze sprzętem rtv i agd.
Podstawy na umowie mam mniej niż najniższa krajowa. Do tej minimalnej musze dobić sobie premią, potem to co więcej dostaje jako prowizję. Oczywiście jak premii nie wypracuje to pracodawca łaskawie mi dopłaci do tej minimalnej.
Za
Pracuje w pewnym markecie ze sprzętem rtv i agd.
Podstawy na umowie mam mniej niż najniższa krajowa. Do tej minimalnej musze dobić sobie premią, potem to co więcej dostaje jako prowizję. Oczywiście jak premii nie wypracuje to pracodawca łaskawie mi dopłaci do tej minimalnej.
Za
zawaliłem ( albo Rankomat) i miałem przerwę w ubezpieczeniu OC 2 dni. Oczywiście chciałbym uniknąć opłaty (( ͡° ͜ʖ ͡°)) i próbuję się czegoś zaczepić:
przerwa była 28-29.12.2024,
pismo od UFG było wysłane 7.03 . Gdzieś słyszałem że urząd ma 30 dni dostarczenie wezwania. Z tego co wiem to jednak obowiązujące 6 miesięcy jest dla mandatów.
Ktoś potwierdzi? Jak coś umorzenie nie wchodzi w grę bo na biednego nie trafiło:]
#kiciochpyta #ubezpieczenia #ubezpieczenieoc #samochody #zalesie
@maciusuper: W jaki sposób to niby miałaby być wina kalkulatora online w którym wszystko samemu wpisujesz?
Dodatkowo, jak powstała ta przerwa? kupiłeś auto i zapomniałeś że się OC kończy?
@sayanek: bo zawsze szukamy winy gdzie indziej:)
@sayanek: Nie, zmieniałem ubezpieczyciela żeby taniej było:]
W uzasadnionych przypadkach niektóre TU potrafią się cofnąć z okresem odpowiedzialności, ale nie wydaje mi się, żeby takie okoliczności tutaj miały miejsce. No i wymaga to chęci i współpracy ze strony pośrednika.
Jeżeli to rankomat zawinił to rozmawiaj z nimi.
No i tyle w temacie, nie znajdziesz żadnej legalnej możliwości żeby się tego pozbyć. Gdybyś to robił przez zwykłego multiagenta, to mógłbyś zrzucić na niego i z jego OC agenta by to było pokryte :) Kiedyś niektórzy kombinowali, że pojawiały się na czas przerwy umowy na przysłowiowego Ukraińca, czy jakiegoś menela, ale teraz jak wydział
" AKTUALIZACJA 14.03.2025: Na posiedzeniu niejawnym Naczelny Sąd Administracyjny uchylił zaskarżone postanowienie i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania. Nie ma jeszcze jego uzasadnienia.
W obszernym uzasadnieniu skargi do Naczelnego Sądu Administracyjnego od postanowienia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 24 września 2024 r. (sygn. akt IV SA/Po 698/24) - odrzucającym skargę obywatelki na wezwanie UFG do zapłaty takiej opłaty - RPO przedstawił argumenty, mające na celu wykazanie, że wezwanie to