Wpis z mikrobloga

Siema Mirki,
zawaliłem ( albo Rankomat) i miałem przerwę w ubezpieczeniu OC 2 dni. Oczywiście chciałbym uniknąć opłaty (( ͡° ͜ʖ ͡°)) i próbuję się czegoś zaczepić:
przerwa była 28-29.12.2024,
pismo od UFG było wysłane 7.03 . Gdzieś słyszałem że urząd ma 30 dni dostarczenie wezwania. Z tego co wiem to jednak obowiązujące 6 miesięcy jest dla mandatów.
Ktoś potwierdzi? Jak coś umorzenie nie wchodzi w grę bo na biednego nie trafiło:]

#kiciochpyta #ubezpieczenia #ubezpieczenieoc #samochody #zalesie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zawaliłem ( albo Rankomat)

@maciusuper: W jaki sposób to niby miałaby być wina kalkulatora online w którym wszystko samemu wpisujesz?

Dodatkowo, jak powstała ta przerwa? kupiłeś auto i zapomniałeś że się OC kończy?
  • Odpowiedz
  • 0
@maciusuper: W jaki sposób to niby miałaby być wina kalkulatora online w którym wszystko samemu wpisujesz?

@sayanek: bo zawsze szukamy winy gdzie indziej:)

Dodatkowo, jak powstała ta przerwa? kupiłeś auto i zapomniałeś że się OC kończy?

@sayanek: Nie, zmieniałem ubezpieczyciela żeby taniej było:]
  • Odpowiedz
@maciusuper praktycznie nie ma szans na uniknięcie nałożonej kary, nielegalne sposoby ze sprzedażą samochodu na kilka dni są już wyłapywane przez UFG. Możesz sobie na raty rozłożyć, ale przerwa to przerwa.

W uzasadnionych przypadkach niektóre TU potrafią się cofnąć z okresem odpowiedzialności, ale nie wydaje mi się, żeby takie okoliczności tutaj miały miejsce. No i wymaga to chęci i współpracy ze strony pośrednika.

Jeżeli to rankomat zawinił to rozmawiaj z nimi.
  • Odpowiedz
@maciusuper: Czyli jedną polisę wypowiedziałeś, a kolejną zamiast zawrzeć od 27.12 to zawarłeś od 30.12?

No i tyle w temacie, nie znajdziesz żadnej legalnej możliwości żeby się tego pozbyć. Gdybyś to robił przez zwykłego multiagenta, to mógłbyś zrzucić na niego i z jego OC agenta by to było pokryte :) Kiedyś niektórzy kombinowali, że pojawiały się na czas przerwy umowy na przysłowiowego Ukraińca, czy jakiegoś menela, ale teraz jak wydział
  • Odpowiedz
@maciusuper:

" AKTUALIZACJA 14.03.2025: Na posiedzeniu niejawnym Naczelny Sąd Administracyjny uchylił zaskarżone postanowienie i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania. Nie ma jeszcze jego uzasadnienia.

W obszernym uzasadnieniu skargi do Naczelnego Sądu Administracyjnego od postanowienia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 24 września 2024 r. (sygn. akt IV SA/Po 698/24) - odrzucającym skargę obywatelki na wezwanie UFG do zapłaty takiej opłaty - RPO przedstawił argumenty, mające na celu wykazanie, że wezwanie to
  • Odpowiedz