Yo. Składam PC do gier i do zabawy z UE5. Domyślnie celowałem w budżet około 9k i właściwie jedynymi rzeczami z jakimi mam dylemat to karta graficzna i płyta główna. Procesor to AMD 7 7800X3D, 32GB Ramu Goodram 6400Mb/s, chłodzenie Arctic 360mm, dysk 1TB, a zasilacz MSI 850W. Zostaje łącznie jakieś max 5k na kartę i płytę. Co polecacie?
@BlackiLacki: ja za 600 kupiłem na allegro Corsair RM850x 2024 850W nie wiem czy to najlepszy wybór. Ale przynajmniej mam ciszę idealna. MSI miał 1000 obrotów wentylatora bez obciążenia. Głośność komputera spadła o 10dB.
@RobinSchudl: najbardziej wkurzają mnie polskie recenzje. Po zakupie zacząłem się zastanawiać dlaczego jest on tak głośny (serio ok 39 decybeli w spoczynku to naprawdę dużo) i dopiero w zagranicznych recenzjach znalazłem konkretny pomiar głośności. W Corsair jeszcze nie widziałem, żeby wentylator się kręcił.
GeForce ma parę zalet, szczególnie softowych - DLSS jest 4 jest ciut lepszy niż FSR 4 od AMD, szerzej adaptowany, media engine jest ciut lepszy na Nvidiach, po włączeniu RT w grach, większość tytułów chodzi wydajniej na NV, o ile w ogóle chodzi
@BlackiLacki: EXPO to odpowiednik AMD dla XMP - to (teoretycznie gwarantowane) profile pracy pamięci RAM które można (a nawet trzeba ( ͡°͜ʖ͡°) ) ustawić z poziomu biosu.
@BlackiLacki: nie, nie musi byc intel, moze byc amd ale nie x3d. Ta dodatkowa pamiec cache na x3d znajduje sie na gorze rdzenia, przez co chip gorzej odprowadza cieplo. No i dlatego zegary sa obnizone w stosunku do wersji bez x3d. Czyli tracisz część wydajności tylko dla pamieci cache L3. Jak bedziesz grac w 2-4k to i tak wąskim gardłem bedzie GPU a nie CPU, wiec ilosc klatek bedzie prawie
@BlackiLacki: errata dla 7900x3d (wiem ze nie ten procek chcesz kupic) w porownaniu do 7900x kompilacja shaderów trwa krócej, natomiast cala reszta innych obliczen w ue4/5 dłużej. Wiec moze x3d to nie taki glupi pomysl bo shadery liczy sie jednak najczesciej ;-)
@BlackiLacki: no jesli nie mozesz zwiekszyc budzetu na jakiegos 16 rdzeniowca to bym został przy tym. GPU też jest ważne i duża ilość vram i ram tez - 32 GB to tak na styk imho, ale ram akurat mozesz dokupic pozniej jak Ci bedzie jednak mało
#pc #kartygraficzne #komputery #pcmasterrace #ue5
@BlackiLacki: na pewno ma EXPO? ;-)
AMD w karcie? Słyszałem że Nvidia nadal góruje nad nimi, mimo że mają mniej vram
@senq87: w ogóle wsadzenie do zasilacza, za 500 zł wentylatowa 120 cm to jakiś żart.
@BlackiLacki: a gdzie tak słyszałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
GeForce ma parę zalet, szczególnie softowych - DLSS jest 4 jest ciut lepszy niż FSR 4 od AMD, szerzej adaptowany, media engine jest ciut lepszy na Nvidiach, po włączeniu RT w grach, większość tytułów chodzi wydajniej na NV, o ile w ogóle chodzi
Ale generalnie to Radeony są znaaacznie
źródło: image
Pobierz