Wpis z mikrobloga

Kupiłem RTL SDR w wersji V4 z Ali. W zestawie były dwie podstawowe antenki teleskopowe.
O dziwo łapię na tym lotnisko, FM, pojedyncze rozmowy na paśmie UHF, a czasem nawet uda się złapać jakąś satelitę, czy radio z południowej Afryki.

Chcę zrobić mały upgrade zestawu i kupić antenę, żeby odbierać trochę lepiej to, co do tej pory - trochę lotnictwo, trochę UHF, jakieś radio z Kongo itd.

Co w miarę mobilnego mogę kupić na początek? Myślałem o jakiejś Nagoyi albo Diamondzie. Budżet do 250-300 zł.
Brałem pod uwagę Nagoye na-771, ale czy to rzeczywiście będzie realny upgrade względem tego, co mam teraz?

Docelowo oczywiście chcę dokupić porządne anteny bazowe na różne pasma, ale obecnie nie mam możliwości ich zamocowania.

#krotkofalarstwo #nasluch #sdr
bohlen - Kupiłem RTL SDR w wersji V4 z Ali. W zestawie były dwie podstawowe antenki t...

źródło: ali

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podłącz do swojej dwupasmowej anteny telewizyjnej. To jest tak czułe urządzenie, że odbieram na takiej antenie pół Polski na każdym zakresie VHF i rozmowy pirackie Brazylijczyków przez satelity.
Anteny dedykowanie, nieważne jak drogie by były, nie są takie dobre.
  • Odpowiedz
@bohlen: Ważniejsza od zysku anteny jest jej wysokość instalacji, szczególnie w VHF/UHF.
@QuickCharger: RTL_SDR to nie jest czułe urządzenie, w porównaniu do normalnego radia jest mocno tak sobie, a jak jeszcze gdzieś obok jest silny nadajnik TV/FM to już całkiem głuche. W paśmie VHF i UHF masz zasięg horyzontalny i niemożliwe jest słyszenie stacji z połowy Polski, to co słyszysz to przemienniki amatorskie spięte przez internet w sieć.
  • Odpowiedz