Wpis z mikrobloga

@Zoyav: Trzecie zdjęcie ma fajną perspektywę, reszta mocno przeciętna. Piąte wypadałoby lepiej wykadrować, bo za dużo parkingu, jakbyś podeszła z 30 metrów bliżej tych busów wyszłoby ładniejsze. Rób więcej, chętnie zobacze. Na dobrej drodze jesteś.
  • Odpowiedz
  • 0
Piąte wypadałoby lepiej wykadrować, bo za dużo parkingu, jakbyś podeszła z 30 metrów bliżej tych busów wyszłoby ładniejsze.

@DeltaFosBeta: spieszyłam się na pociąg eh
  • Odpowiedz
@Zoyav Fotografując wysokie obiekty trzymaj aparat równolegle do ziemi (nie podnoś do góry), bo to powoduje efekt walących się budynków. Oczywiście wyjątkiem jest sytuacja, gdy robisz to świadomie, by uzyskać taki właśnie efekt. A co do ogółu to trzy ostatnie mają potencjał. Goń, kombinuj z perspektywą i najważniejsze - ze światłem. Pozdro
  • Odpowiedz
@Zoyav no i właśnie o to w fotografii chodzi żeby się nie spieszyć. Wyciąganie telefonu/aparatu na zasadzie "o fajne" i cykanie do niczego nie prowadzi. Trzeba przemyśleć kadr, popatrzeć co jest w tle i na pierwszym planie czy to co chcemy pokazać jest rzeczywiście pokazane. Wiem że to takie pierdzielenie co to nie sztuka, ale po chyba 10 latach z aparatem dopiero zaczyna do mnie to docierać. I tutaj widać o
  • Odpowiedz
  • 0
Jeżyny i pałac to takie zdjęcie jak każdy przechodzący tamtędy robi - wyciąga aparat i robi zdjęcie. Nocne niebo też tak trochę - każdy kto zobaczy tutorial na YT jak robić zdjęcia gwiazd, bierze statyw i robi takie zdjęcie z ciemnymi drzewami.

@daczka92: eh no prawda, nie mam zbytnio pomysłu jak zrobić żeby wyszło ładnie i "ciekawie"
  • Odpowiedz
@Zoyav: Jeżyny też mi się podobają. Szukałem kiedyś fajnego zdjęcia jeżyn w internetach i nie było. Możesz sama wyszukać i zobaczyć jak inne zdjęcia jeżyn wyglądają. Takiego jak twoje nie widziałem.
  • Odpowiedz
@Zoyav na to chyba nie ma jednej dobrej rady. Inspiruj się, próbuj, bądź świadoma co robisz, a nie "point and shoot". To hobby jak każde inne. Praktyka czyni mistrza, chyba że się z tym urodziło :p
  • Odpowiedz