Jakiego obiektywu używacie do architektury, krajobrazów będąc w podróży? Mam z Nikona 24-120mm f4 i zastanawiam się czy potrzebuję czegoś szerszego, nie mam porównania niestety. Ale 24 już wydaje się dość szeroko, a boję się, że zdjęcia będą dziwnie wychodzić :D Jestem początkujący jak cos
@takiMirek29: Przede wszystkim zakładam że nie rozglądasz się za fisheye tylko za standardowym obiektywem. Ponad rok temu kupiłem 10-22 i od tego czasu fotografowanie architektury to zupełnie inny wymiar. Przy czym w zdjęciach na zewnątrz tego aż tak nie widać, bo oglądającemu brakuje perspektywy. W zdjęciach wewnątrz już prędzej, bo uda się po prostu więcej zmieścić w kadrze. Ogólnie odpowiadając więc: prawdopodobnie nie potrzebujesz, ale jak będziesz miał to zrobisz
Mam z Nikona 24-120mm f4 i zastanawiam się czy potrzebuję czegoś szerszego, nie mam porównania niestety. Ale 24 już wydaje się dość szeroko, a boję się, że zdjęcia będą dziwnie wychodzić :D
Jestem początkujący jak cos
#nikon #fotografia #aparat #bezlusterkowce #zdjecia
24 mm na apsc jest odpowiednikiem 35 mm z pełnej klatki.
Ponad rok temu kupiłem 10-22 i od tego czasu fotografowanie architektury to zupełnie inny wymiar.
Przy czym w zdjęciach na zewnątrz tego aż tak nie widać, bo oglądającemu brakuje perspektywy. W zdjęciach wewnątrz już prędzej, bo uda się po prostu więcej zmieścić w kadrze.
Ogólnie odpowiadając więc: prawdopodobnie nie potrzebujesz, ale jak będziesz miał to zrobisz
źródło: IMG_1959-162-20240427-facebook-2048
Pobierzźródło: IMG_1921-146-20240427-facebook-2048
Pobierzźródło: IMG_2494-344-20240503-facebook-2048
Pobierz