Aktywne Wpisy

Stulejman_Beznadziejny +1128
Zawołałem was, bo rok temu obiecałem, że sprawdzimy o ile wzrosły ceny mieszkań i średnia pensja i porównamy. Porównanie cen na obrazku, średnia pensja za luty 2025 wynosi 8613,14 zł brutto wobec 7978,99 zł rok wcześniej. Mieszkania podrożały średnio o 7,21% (najmocniej Gdańsk i Wrocław, kolejno 12,76% i 10,91%). W 3 z 5 TOP 5 miast wzrost jest mniejszy niż wzrost średniej, w 2 znacznie go przewyższył. Gratulacje dla @sezonowiec1 bo

źródło: ceny mieszkań
Pobierz
masz_fajne_donice +132

źródło: UQ4ADV24FBELTKV7EQSKNSBM2I
Pobierz
#wroclaw #nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny
Na targecie jest mieszkanie od dewelopera we Wrocku. 12,2k za m2, dobrze skomunikowane bez problemu z dostępem do MPK (potencjał na wynajem, ale celuje jednak w zamieszkanie). Do tego kredyt hipoteczny na 500 tysięcy, oprocentowanie 7,60%, rata 4200zł na oprocentowaniu zmiennym wliczając wszystkie niezbędne dodatkowe opłaty przy zarobkach rzedu 9k netto. Biorę po 300 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa!
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt
Kredyt na pół bańki przy powyższych parametrach:
Pamiętam jak kupowałem mieszkanie po ~6k za metr i też wszyscy tak mówili
@Wozyack: to jest niemożliwe w p0lsce XD
Panowie, widzę, że odradzacie mi pomysł. Zapomniałem wspomnieć, że do tego dojdzie około 800 zł za czynsz, internet i media. Czyli finalnie wychodzi 5k, ale z racji, że mieszkanie będzie oddane za 2 lata no to do tego czasu i pensja urośnie, stopy spadną. Na wykończenie kasę mam, ewentualnie dołoże sobie jeszcze oszczędności zebranych do
Ja bym brała, w tym kraju nie da się stracić na nieruchomościach :)
@mirko_anonim: ostatnio byłem u doradcy i najniższa oferta to było 6,99 w ING na stałym i 7,2 na zmiennym. Mbank miał podobnie
@bylem_simpem: od tego jest ubezpieczenie, które i tak większość banków każe wykupić, żeby uzyskać warunki promocyjne kredytu. Mamy też fundusz pomocy kredytobiorcom. OP mógłby też wynająć pokój. Może ma też rodzinę, która mogłaby pomóc w razie problemów. Ja ładowałem po same kule w 2019 roku właśnie dlatego, że rodzina zawsze mogła pomóc i teraz mam ratę na śmiesznym poziomie.
@mirko_anonim: Spoko. Stopy beda spadac, oprocentowanie spadnie i rata tez Ci sie zmniejszy, dlatego bardzo dobrze ze oprocentowanie zmienne. Na dluzsza mete wyjdziesz na tym dobrze.
Tak naprawdę to i tak pełna rata będzie płacona dopiero za około 2 lata, po wypłaceniu ostatniej transzy. Do tego czasu albo spadną stopy, co za tym idzie oprocentowanie i rata, a jesli nie spadnie przez najbliższe 2 lata to spadnie w kolejnych, bo nikt nie ma wątpliwości, że przy obecnych stopach gospodarka kuleje mocno. Zawsze z tyłu zostaje jeszcze możliwość
@mirko_anonim: Do tego czasu masz szanse jeszcze zbudowac wieksza poduszke finansowa. Moim zdaniem dobry deal.