Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#wroclaw #nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny

Na targecie jest mieszkanie od dewelopera we Wrocku. 12,2k za m2, dobrze skomunikowane bez problemu z dostępem do MPK (potencjał na wynajem, ale celuje jednak w zamieszkanie). Do tego kredyt hipoteczny na 500 tysięcy, oprocentowanie 7,60%, rata 4200zł na oprocentowaniu zmiennym wliczając wszystkie niezbędne dodatkowe opłaty przy zarobkach rzedu 9k netto. Biorę po 300 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa!

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

Kredyt na pół bańki przy powyższych parametrach:

• Spoko 28.2% (61)
  • Odradzam/wstrzymałbym się jeszcze pół roku/rok 71.8% (155)

Oddanych głosów: 216

• 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jeżeli Ci się podoba to mieszkanie i będziesz z niego zadowolony to kup. Co z tego, że za pół roku ceny mogą spaść skoro już może nie być tego mieszkania i kupisz taniej ale gorsze? W perspektywie całego życia cena mieszkania nie jest tak istotna. Ważne żeby dobrze Ci się w nim żyło ewentualnie żeby można było szybko wynająć lub sprzedać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Przyjaciel69 @bylem_simpem @Morky @Wozyack @Krukosz @Mathas

Panowie, widzę, że odradzacie mi pomysł. Zapomniałem wspomnieć, że do tego dojdzie około 800 zł za czynsz, internet i media. Czyli finalnie wychodzi 5k, ale z racji, że mieszkanie będzie oddane za 2 lata no to do tego czasu i pensja urośnie, stopy spadną. Na wykończenie kasę mam, ewentualnie dołoże sobie jeszcze oszczędności zebranych do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Przy takich wydatkach tylko na rate i mieszkanie wbrew pozorom duzo ci nie zostanie i mozesz miec problem w momencie wiekszych wydatkow. Jednak nie ma co czekac na to czy moze ceny spadna bo nawet jak ceny mieszkan spadna to koszty wykonczenia wzrosna (chyba ze wszystko masz zamiar robic samemu). Jezeli sie podoba to kupuj
  • Odpowiedz
oprocentowanie 7,60%,

@mirko_anonim: ostatnio byłem u doradcy i najniższa oferta to było 6,99 w ING na stałym i 7,2 na zmiennym. Mbank miał podobnie
  • Odpowiedz
bierzecie ludzie pod uwagę, że może wam w życiu nie pójść?

@bylem_simpem: od tego jest ubezpieczenie, które i tak większość banków każe wykupić, żeby uzyskać warunki promocyjne kredytu. Mamy też fundusz pomocy kredytobiorcom. OP mógłby też wynająć pokój. Może ma też rodzinę, która mogłaby pomóc w razie problemów. Ja ładowałem po same kule w 2019 roku właśnie dlatego, że rodzina zawsze mogła pomóc i teraz mam ratę na śmiesznym poziomie.
  • Odpowiedz
Do tego kredyt hipoteczny na 500 tysięcy, oprocentowanie 7,60%, rata 4200zł na oprocentowaniu zmiennym wliczając wszystkie niezbędne dodatkowe opłaty przy zarobkach rzedu 9k netto. Biorę po 300 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa!

@mirko_anonim: Spoko. Stopy beda spadac, oprocentowanie spadnie i rata tez Ci sie zmniejszy, dlatego bardzo dobrze ze oprocentowanie zmienne. Na dluzsza mete wyjdziesz na tym dobrze.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Ogau @Dentka7 @Krukosz

Tak naprawdę to i tak pełna rata będzie płacona dopiero za około 2 lata, po wypłaceniu ostatniej transzy. Do tego czasu albo spadną stopy, co za tym idzie oprocentowanie i rata, a jesli nie spadnie przez najbliższe 2 lata to spadnie w kolejnych, bo nikt nie ma wątpliwości, że przy obecnych stopach gospodarka kuleje mocno. Zawsze z tyłu zostaje jeszcze możliwość
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zapytaj jeszcze o możliwość nadpłaty kredytu. Ja byłem w szoku, bo teraz przy stałym pozwalają nadpłacać od dnia 0, więc można wziąć kredyt na stałym, bo teraz dają niższe oprocentowanie, a przy spadku stóp refinansować na zmienne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak rozowa zarabia + 5 k do budżetu domowego to tak. Jak macie 9k razem. Powodzenia, sam myslalem na tym bo mam 12k i tez rata by mi wyszla 4,5k (różowej nie mam, ale sam syna wchowuje) ale poczekam te pol roku albo rok max.
  • Odpowiedz
Tak naprawdę to i tak pełna rata będzie płacona dopiero za około 2 lata, po wypłaceniu ostatniej transzy.

@mirko_anonim: Do tego czasu masz szanse jeszcze zbudowac wieksza poduszke finansowa. Moim zdaniem dobry deal.
  • Odpowiedz